La majoria de municipis petits de la comarca hauran de seguir respectant les franges horàries

Tot i tenir una població menor de 10.000 habitants, municipis com Matadepera hauran de seguir respectant les franges horàries de la fase 1. La setmana passada el ministre de Sanitat, Salvador Illa, anunciava una flexibilització per a aquestes localitats, eliminant els horaris de sortida dels infants i les franges per fer esport i passejar. Tanmateix, la mesura publicada aquest divendres al BOE afegeix el condicionant d’una densitat de població menor de 100 habitants per quilòmetre quadrat. Un requisit que la majoria de pobles del Vallès Occidental no compleixen, amb les úniques excepcions de Rellinars, Sant Llorenç Savall i Gallifa. Es calcula que la densitat actual de Matadepera és de 365 habitants per quilòmetre quadrat. En altres localitats veïnes de Terrassa com Viladecavalls, la xifra és de 375; a Ullastrell és de 277, mentre que a Vacarisses hi ha de mitjana uns 163 habitants/km2.

Segons la nova normativa, a les poblacions menors de 10.0000 habitants, que estiguin en fase 1 i que tinguin una densitat màxima de 100 habitants per km2, s’hi podrà passejar per tot el municipi o en un màxim de 5 quilòmetres. Bars i restaurants podran obrir el seu espai interior, respectant les distàncies entre taules i amb reserva prèvia. A més a més, podran assistir a enterraments i vetlles 15 persones en espais tancats i 25 a l’aire lliure. També es podrà anar a temples religiosos si no se supera el 50% de l’aforament. D’altra banda, estarà permès que obrin també les biblioteques, amb un terç de l’aforament, i els ajuntaments podran autoritzar els mercats ambulants.

Les noves normes per a aquestes poblacions s’aplicaran només a les persones que hi estiguin empadronades o que faci més de 14 dies que hi resideixin, no a les persones que hi estiguin de pas. D’aquesta manera el govern central vol afavorir el desconfinament en aquelles localitats on no hi ha un risc d’aglomeracions.