La màquina de tren torna de nou, restaurada, al seu lloc

Després de dos mesos de restauració, la popular màquina de tren ha tornat al seu lloc, a la confluència del carrer Galileu i la rambla d’Ègara. Ha estat una operació força espectacular, en la que una grua ha hagut de moure les set tones que pesa la locomotora i deixar-la sobre el petit tram de vies en el que descansa. L’operació ha requerit força precisió dels operaris, per fer encaixar les rodes als rails. Tot plegat ha despertat la curiositat dels vianants i ha obligat a tallar el trànsit momentàniament.

El passat 27 de novembre es va retirar per restaurar-la, vist el deteriorament que anava acumulant després de 50 anys a la intempèrie. Els treballs s’han aprofitat per fer una reparació integral per arreglar les vies, canviar les travesses de fusta, revisar l’estructura del pedestal, adecuar l’interior de la locomotora i pintar-la de nou.

La màquina de tren de la Rambla és un homenatge al centenari de l’arribada del ferrocarril a Terrassa, el 1956. No va ser fins uns anys després que es va proposar la creació d’un monument a aquesta efemèride. Per això l’Ajuntament va comprar una locomotora antiga, dels segle XIX, i la va col•locar en una placeta de recent urbanització, a l’encreuament amb Galileu. Va ser el 22 de juny de 1968. Des de llavors, s’ha convertit en un element urbanístic de referència per a tots els terrassencs.

Fotos d’arxiu: Francino – AMAT