La mascareta dificulta la comunicació i, a la llarga, provocarà disfonies entre els docents

L’ús de la mascareta és una protecció contra el contagi del coronavirus però dificulta la comunicació i impedeix la projecció de la veu. A aquesta mesura s’afegeix la distància social i, per tant, obliga a forçar més els plecs vocals.

Per això, els docents, un els col·lectius que més ha de parlar en públic  perceben la mascareta com una barrera física que s’ha de traspassar i això genera un esforç afegit.

Comencen llavors les molèsties i les ronqueres i si els símptomes van a més s’ha de recórrer al metge de família, després a l’otorinolaringòleg i, finalment, al logopeda. Per això,  aquests professionals que reeduquen la veu creuen que, d’aquí a uns mesos, entre els mestres i professors es detectaran moltes disfonies.

Aquesta logopeda terrassenca aconsella aprendre noves estratègies per evitar baixes i lesions més greus. Entre els consells més senzills, Mestres recomana beure molta aigua, respirar correctament pel nas i mantenir una bona postura corporal, dormir entre 7 i 8 hores, buscar el contacte visual de l’interlocutor, potenciar la gesticulació i no cridar. I, encara que pugui sobtar, també és important cantar.

Gargamellejar o xiuxiuejar, diu aquesta especialista, encara que són els recursos més típics quan es comença a ressentir la veu no solucionen el problema, tot el contrari, l’agreugen.