La mascareta, obligatòria a Catalunya des d’aquest dijous encara que es pugui garantir la distància social

Portar mascareta a Catalunya passa a ser una obligació a partir d’aquest dijous. S’haurà de dur a la via pública, en espais a l’aire lliure i espais tancats d’ús públic sempre, també quan es pugui mantenir la distància de seguretat. Fins ara, a l’aire lliure, si es podia respectar aquest distanciament social, 1’5 metres entre persones com a mínim, no era obligatòria.

El president de la Generalitat, Quim Torra ha avançat  que el Procicat (Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya) aprovaria la mesura i que entraria en vigor el 9 de juliol. La confirmació s’ha comunicat durant la sessió de control d’aquest dimecres al Parlament.

L’objectiu és frenar el ritme de contagis de coronavirus registrat en les darreres setmanes. Per tant, el seu ús serà obligatori al Segrià i a la resta del territori català. Les úniques excepcions seran quan es faci exercici, si està contraindicada per motius de salut o quan es mengi o begui. Continuaran exempts els menors de 6 anys. Les multes per incomplir la norma seran de 100 euros.

En la regió sanitària de Lleida hi ha 15 brots actius (el darrer registrat quest mateix dimecres) i Salut considera que la mascareta és una protecció contra la propagació del virus allà i, de forma generalitzada, arreu.

La mesura arriba quatre mesos i mig després de detectar-se el primer cas de Covid-19 a Catalunya, el 25 de febrer; i tres setmanes després d’iniciar-se el retorn a la “nova normalitat” o etapa de represa”.

També després de diversos debats sobre si calia recomanar-ne l’ús o fer-la obligatòria.