La Mery, 65 anys i sense jubilar-se

El 7 de juliol de fa 65 anys, Joan Gunfaus inscrivia a l’oficina de patents el model d’utilitat d’un “escorredor per a les escombres de fregar”. Era el famós invent que faria fortuna amb el nom comercial de Mery. A la dècada dels 50 ja havien aparegut pals de fregar que permetien netejar dempeus. El problema era que, o bé s’havien d’escórrer amb les mans, o bé amb una mena de doble corró sobre el cubell. Aquest droguer terrassenc va tenir una idea molt més simple i pràctica: incorporar una mena d’embut amb forats al cubell. És l’escorredor que tots fem servir avui en dia.

En Joan Gunfaus va morir el 1989 i la fàbrica Mery ara és a Gavà, però a Terrassa ha deixat tanta empremta que del pal del fregar, lluny de jubilar-se, en continuem dient Mery. Recentment la família ha cedit tota la documentació de Joan Guanfaus a l’Arxiu Comarcal, per preservar el llegat de l’inventor terrassenc més exitós.

Entre els documents hi ha molt de material publicitari de la marca Mery, però també mostres de la importància que va tenir Joan Gunfaus. És el cas de la fotografia on el rep l’aleshores rei Joan Carles, la carta de condol a la vídua signada per l’aleshores president Jordi Pujol o una misteriosa carta de Josep Antoni Duran i Lleida. L’antic president d’Unió Democràtica hi retreia a Gunfaus que l’ignorés en algun conflicte que tenien. Gairebé 40 anys després, ni els fills de Gunfaus saben de què va la història ni Duran i Lleida la recorda.

Carta de Josep Antoni Duran i Lleida a Joan Gunfaus, 1985.

Carta de Josep Antoni Duran i Lleida a Joan Gunfaus, 1985.