La moda i les models dels anys 50, a través de l’objectiu de Frank Horvat

A partir d’aquest dijous la Factoria Cultural obre les seves portes a una mostra fotogràfica del reputat fotògraf d’origen italià, i traspassat fa un any, Frank Horvat. Aquest és el segon projecte de l’autor que arriba a Terrassa, que ja el 2019 va dur el seu «Homenatge a Catalunya» a la sala de la Rambla.

«Please don’t smile» és una col·lecció d’unes 80 fotografies fetes a les dècades dels cinquanta i seixanta, quan Horvat treballava per prestigioses publicacions de moda. El fotògraf afincat a París va aconseguir renovar el gènere i dotar-lo d’una certa modernitat treient les models dels platós, el seu espai habitual de l’època, i entrar a formar part de l’escena urbana.

Amb un gran bagatge humanista, Horvat desenvolupa una obra tan heterodoxa com inclassificable a través de diferents registres com el retrat, en una petita sèrie a l’exposició d’homenatge a la pintura, el documental o la naturalesa. El llegat d’un creador que va trobar en la fotografia artística la forma de plasmar una època en què la moda, però sobretot la dona, hi tenen un paper cabdal.

«Please don’t smile» forma part del programa Itiner’Art de la Fundació Vila Casas que ara arriba a Terrassa, la segona ciutat que visita la mostra. També és la cinquena col·laboració entre la FACT i la Fundació després de mostres com la d’Agustí Centelles, Antoni Bernard, Agustí Puig o el mateix Horvat. Més de mil alumnes visitaran l’exposició aquest curs dins el programa educatiu de la Factoria Cultural. Fins a finals d’any l’obra de Frank Horvat ocuparà les sales 3 i 4, en el què representa una de les primeres grans exposicions per aquest inici de temporada.