Joves

La pandèmia ha empitjorat l’estat anímic dels adolescents, especialment de les noies

L’estat anímic dels joves de 15 i 16 anys ha empitjorat arran de la pandèmia. En aquest sentit perquè fa al benestar emocional ha empitjorat de manera suau i sostinguda entre els nois i, d’una manera més intensa, entre les noies.

Així ho recull un informe de la Diputació de Barcelona que aplega les conclusions de l’Enquesta d’hàbits de salut a alumnes de 4t d’ESOAquest tipus de documents s’elaboren des de 2015. Hi han participat més de 25.000 alumnes de 87 municipis al llarg dels últims 8 anys. La percepció de l’estat de salut dels adolescents, així com els hàbits i les conductes relacionades ajuden a orientar les polítiques locals de salut.

Un 53% de les enquestades ha assegurat tenir un estat anímic negatiu mentre que gairebé el 45% diuen tenir-lo positiu. A més, les noies se senten molt pitjor que els nois respecte d’abans de la pandèmia. Un 63% pateix angoixa de cara al futur, un 51% té ansietat. A part un 49% presenta dificultats de concentració i un terç es mostra irritable amb les persones de la família.

Consum d’alcohol, tabac i drogues

Un 43% dels alumnes de 4t d’ESO acostuma a beure en cap de setmana. Les noies ho fan lleugerament més que els nois. El 52% s’ha emborratxat alguna vegada i el 26% més de dues.

Pel que fa al cànnabis, ha augmentat significativament la consciència de risc d’aquesta substància. I és que el 41% el consideren molt perillós.

A més, el consum de tabac continua caient amb força. Només un 36% de les noies i un 24% dels nois l’han provat alguna vegada. La consolidació de l’hàbit també ha caigut lleugerament.

Salut sexual

L’edat que els nois i noies reconeixen haver mantingut relacions sexuals per primera vegada no ha variat de manera important i un 15% assenyalen que tenien entre 13 anys o menys quan es va produir. Sobre els mètodes anticonceptius, el 91% diuen que han utilitzat el preservatiu en les seves relacions.

Més d’un terç dels nois, un 36%, considera que la pornografia és una font d’aprenentatge sobre sexualitat. Per contra, només un 7% de les noies també ho creu.

Pes, hàbits d’alimentació i dieta

L’adherència a la dieta mediterrània ha disminuït amb el temps. Prop del 43% de noies ha fet o està fent dieta mentre que entre els nois el percentatge és del 28%, una xifra creixent en els últims anys.

Mobilitat

L’ús de la bicicleta es considera un element important de mobilitat activa, sostenible i saludable. Malgrat això, tant sols un 81% de noies i un 57% de nois la fan servir rarament o mai.

En canvi, el 20% de nois de 4t d’ESO utilitzen sempre o sovint el patinet elèctric, una xifra que entre les noies es redueix a l’11%.

Ús d’internet

Al voltant del 40% dels adolescents en fan un ús excessiu d’internet i a les xarxes socials , una xifra que s’ha doblat des de 2015.

Jocs d’atzar, monetitzats i apostes

Un 15% dels nois declaren haver jugat a jocs d’atzar en línia i haver fet apostes esportives en línia. Prop del 10% han anat a una casa d’apostes de manera presencial.

Relacions interpersonals i assetjaments

Les xifres d’assetjament escolar són estables des de 2015 i similars entre els nois i les noies, se situen en el 8%. Destaca un augment significatiu del maltractament psicològic. Gairebé la meitat de les noies (48%) diuen haver rebut amenaces, crits, s’han sentit ignorades o han estat insultades.

Les xifres d’assetjament sexual creix d’una manera molt marcada en les noies i se situa al voltant de 40%, pel 6% dels nois. Pel que fa a l’assetjament en xarxes socials, ha augmentat de manera més marcada entre les noies. Així un 16% confessen haver-ne estat víctimes.