La plaça Vella centralitza l’acte d’homenatge pels fets del 4 de setembre de 1713

Aquest any no es repetirà aquesta imatge de centenars de persones passant pels carrers de Terrassa amb torxes a les mans. La Comissió «Terrassa 3, 4 i 5 de setembre de 1713» NO recupera en aquesta tretzena edició la tradicional marxa de torxes per homenatjar els terrassencs que van defensar la vila davant les tropes borbòniques.

Els organitzadors han optat per mantenir el format dels dos darrers anys de pandèmia, en un acte acotat a la plaça Vella que inclourà actuacions de cultura popular que s’alternaran amb les proclames polítiques. La pregonera de l’acte serà Teresa Garcia Espada de l’Associació de mestres Alexandre Galí. I hi tornen a participar el Ball del Serrallonga, el Drac Baluk Astharot i els Bastoners de l’Antic Poble de Sant Pere, Grallers i Tabalers i els Cants per la Llibertat.

Un acte de record i homenatge però també per reivindicar a totes les persones represaliades i mantenir el record pels exiliats polítics. Els dies 3, 4 i 5 de setembre de 1713 Terrassa va patir un atac a finals de la Guerra de Successió, un any abans de caure Barcelona i Cardona. El saqueig i ocupació de la Vila de Terrassa va costar la vida a una vintena de terrassencs entre els quals un nen.

A més els soldats van saquejar i cremar més de cent cases. Perquè no s’oblidin aquests fets, la Comissió 4 de Setembre organitza cada any un acte de record per a les víctimes. Aquest any serà dilluns dia 5 a la plaça Vella, a partir de les 7 del vespre.