Can Barba produeix anualment 4.000 tones de compost que es reparteix gratuïtament a les deixalleries

Aquesta setmana, del 2 al 8 de maig, es commemora la Setmana Internacional del Compost 2021  amb el missatge “Conrea, menja, COMPOSTA, fertilitza, conrea…”. El compost s’obté del tractament de la matèria orgànica que es recull de forma separada i que es porta a la Planta de Compostatge i Biometanització de Can Barba. Anualment la planta produeix a l’entorn de 4.000 tones de compost i aquest té un retorn a la ciutadania: es pot obtenir de forma gratuïta a les deixalleries municipals de 14 pobles i ciutats del Vallès Occidental.

D’aquesta manera, es recompensa l’esforç de la ciutadania en el seu hàbit de llençar les restes de menjar al contenidor marró. Tothom qui ho vulgui pot anar a buscar compost amb un recipient propi a les deixalleries de Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Matadepera, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Rellinars, Rubí, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Terrassa, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.

El compost aporta molts beneficis als nostres sòls, contribueix a l’increment de la matèria orgànica, l’activitat biològica, la biodiversitat, millora la fertilitat, l’estructura i retenció hídrica, prevenint així la seva erosió i degradació. El cicle de la matèria orgànica i l’ús del compost afavoreixen l’economia circular i la lluita  contra el canvi climàtic.

La Setmana Internacional del Compost

La Setmana Internacional del Compost (ICAW – International Compost Awareness Week) és una iniciativa que se celebra en diferents països cada any per informar i promoure l’ús del compost,  explicar d’on prové, com s’ha d’utilitzar i quins són els seus beneficis.

El compost és el producte resultant de la descomposició aeròbia de la matèria orgànica mitjançant el procés de compostatge, que reutilitzat en el sector agrícola, és una eina per a la millora de la fertilitat dels sòls i dels cultius.

L’ICAW es va iniciar al Canadà el 1995 i amb el temps s’ha anat estenent a altres països. Aquesta iniciativa  ha continuat creixent a mesura que més entitats, centres educatius i organitzacions s’hi van adherint. Des de llavors la Setmana Internacional del Compost es du a terme la primera setmana de maig de cada any.