El Servei d’Atenció Domiciliària denuncia la falta de protecció i reclama un major reconeixement

El sindicat CCOO ha manifestat la seva indignació amb el posicionament del Consell Comarcal del Vallès Occidental envers la situació de risc de les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD). Les empleades d’aquest servei, que s’efectua a diferents municipis de la comarca, consideren que han estat les grans oblidades en aquesta pandèmia per part de l’administració pública i, també, per part de l’empresa People Plus Innovation (Grupo Optima), que gestiona el servei.

La plantilla denuncia que, quan va començar l’estat d’alarma, no disposaven dels EPI (Equips de Protecció Individual) necessaris tant per a la seva protecció i com per a la dels usuaris del servei. Després d’informar a l’empresa que es necessitaven aquests equips i que havien de ser adequats, es van trobar -diuen- amb unes mascaretes no homologades, amb els mateixos guants que normalment fan servir i que tenen una molt baixa resistència, i una única bata per realitzar tots els serveis de cada dia de la setmana.

Comissions Obreres considera que aquestes treballadores han estat les grans oblidades de la pandèmia. En un comunicat emès aquest dimecres, el sindicat exposa: “S’ha posat en valor la feina de la sanitat pública i s’han denunciat les seves mancances. S’ha posat en valor la feina de les residències geriàtriques i han estat clamoroses les seves mancances. Però pocs han posat de relleu el paper dels serveis d’atenció domiciliària, treballadores familiars i auxiliars de la llar, que han estat al peu del canó en els serveis domiciliaris. S’ha trobat en molts casos que els usuaris tenien millors proteccions que les treballadores i que alguns es donaven de baixa dels servei en veure la poca protecció que portaven, i el risc de contagis que això comportava”.

Des de Comissions Obreres assenyalen que “no és admissible aquest tracte per part de l’Administració” i, en aquest sentit, demanen voluntat per conèixer la situació d’aquestes treballadores, “sobretot quan s’han donat casos de baixa per contagi de la Covid-19”. CCOO també reclama un reconeixement per la feina realitzada amb professionalitat i sense les mesures necessàries per a no ser contagiades ni contagiar a les persones vulnerables que es cuiden des del SAD.