La recollida selectiva frega el 40 per cent per primer cop a Terrassa

Terrassa és el segon municipi del Vallès Occidental, després de Gallifa, que menys residus genera per habitant i dia: 1,013 kilos, una mica menys que l’any passat. La mitjana comarcal és d’1,16 quilos per habitant i dia. Per arribar a l’objectiu marcat pel Consorci comarcal per la Gestió de Residus aquest 2020 n’hauríem de generar un 10 per cent menys.

La recollida selectiva supera per primer cop el 40 per cent, concretament un 41 per cent a finals del 2019, 4 punts menys que la mitjana catalana. Està dos punts i mig per sobre de l’any anterior i nou punts més que al 2007. Tot i l’increment, queda encara molt camí per arribar al 60 per cent que el Consorci s’havia marcat per aquest 2020.

Només superen aquest percentatge Matadepera, Vacarisses i Palau-Solità, gràcies al seu sistema de recollida porta a porta. Sabadell, Sant Quirze i Rubí estan per sota del 40 per cent i Terrassa just en aquest percentatge. Cas a part és el de Gallifa, que amb menys de 200 habitants recicla només un 16 per cent.

Per fraccions la de paper i cartró és la que més es separa, un 63 per cent, seguida del vidre i els envasos, un 57 i un 53 per cent, respectivament. La fracció orgànica només es separa en un 31 per cent. Terrassa només supera la mitjana comarcal en paper i en envasos.

En aquesta primera meitat de l’any, ja amb l’efecte de la Covid-19, la generació de residus ha augmentat un 2,4 per cent quan, en tot l’any passat, ho va fer només un 1 per cent. La recollida d’orgànica i voluminosos baixa el seu increment a la meitat mentre que la resta torna a créixer després d’un any a la baixa. La recollida d’envasos s’incrementa un 18 per cent.

Totes aquestes dades comarcals no inclouen Badia, Barberà, Castellbisbal, Montcada, Ripollet i Sant Cugat, que gestionen els residus a través de l’Àrea Metropolitana.