La recollida selectiva no arriba a l’objectiu del 60% a la comarca

El Vallès Occidental ha de millorar en la recollida selectiva de residus sobretot en la separació de la matèria orgànica i en la reducció de generació de residus. Segons les últimes dades del Consorci per a la Gestió de Residus de la comarca, hi ha una tendència creixent en la recollida selectiva que se situa en el 39 per cent, tot i que encara es troba lluny del 60 per cent previst per al 2020, objectiu que contempla un acord marc al Vallès Occidental en matèria de recollida de brossa.

Amb tot, gairebé aquest 40 per cent representa 6 punts més respecte l’any 2017 però encara per sota del què marca el Govern Català i la Unió Europea. Una altra tendència preocupant per al Consorci és l’increment d’un 5 per cent en la generació de residus en general, tornant a volums d’abans de la crisi econòmica. La separació de la matèria orgànica és la gran assignatura pendent.

En aquest cas cal exceptuar el cas de Vacarisses que va passar del 41 al 82 per cent, en la recollida orgànica, gràcies a l’implantació del porta a porta. D’altres municipis amb aquest sistema també han doblat la recollida orgànica com és el cas de Castellar del Vallès, Rubí i Sant Llorenç Savall. En una bossa tipus de la comarca hi trobem un 11 per cent de matèria orgànica, un 6 per cent de paper, un 5 per cent d’envasos, un 4 per cent de vidre però la fracció resta encara representa el 61 per cent de la bossa, un paper encara massa destacat segons el Consorci.

Per municipis en hi ha sis que es troben entre el 40 per cent de la recollida selectiva, la mitjana catalana. Mentre que sis més, entre els quals es troba Terrassa, amb un 38 per cent, no arriben a la mitjana, tot i augmentar en 3 punts les dades de l’any anterior. Els tres municipis que s’acosten a l’objectiu del 60 per cent per al 2020 són Matadepera, Vacarisses i Palau Solità i Plegamans.