La reforma horària no arribarà, almenys, fins el 2025

La reforma horària que hauria d’equiparar més els nostres horaris als d’altres països europeus i facilitar la conciliació familiar sembla que no arribarà, almenys, fins el 2025. És l’any que preveu el pacte nacional per la Reforma Horària i que el Govern signarà aquest proper juliol, tal i com ha avançat la consellera de Presidència, Neus Munté, durant la presentació de la quarta setmana dels horaris que comença avui . L’objectiu és avançar les tasques quotidianes: dinar a la una del migdia i sopar cap a les vuit. També compactar la jornada laboral, impulsar tràmits administratius on line i avançar el prime time televisiu.

Tot plegat topa amb alguns impediments. El més important és posar-se d’acord amb l’àmbit privat i, de fet, encara no s’ha concretat cap iniciativa amb cap sector. En aquest sentit el diputat Fabián Mohedano ha reconegut que la patronal es resisteix encara a aplicar nous horaris o que la contractació pública ha quedat al marge del pacte nacional. En canvi, alguns ajuntaments han reformat els horaris en la mesura de les seves possibilitats.

L’escriptor Marius Serra i el sociòleg Salvador Cardús han acompanyat Munté i Mohedano a la presentació de la “Setmana dels Horaris”, durant la qual es faran diversos actes per fomentar els horaris més racionals. A Terrassa l’Ajuntament avança aquests dies les últimes sessions del Cinema Catalunya. Començaran a les 21,15h i a les 21,30h, mitja hora abans de l’habitual.