La Secretaria General de l’Esport aclareix el pagament de les quotes d’entitats esportives durant la crisi de la Covid-19

La situació d’emergència sanitària per la pandèmia del coronavirus ha sacsejat tots els sectors des de tots els punts de vista, especialment el social i l’econòmic. En la vessant esportiva, les entitats i els clubs tant públics com privats han hagut de posar fi a la seva activitat complint les mesures de l’Estat d’Alarma del Govern Central decretat el passat 15 de març.

Això ha desencadenat en un degoteig d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) total o parcials als seus treballadors i, conseqüentment, els clubs han decidit no girar les quotes de serveis, activitats dirigides o escoles esportives per minimitzar l’impacte econòmic en les famílies. Però que passa amb les quotes socials de les entitats sense ànim de lucre? En què es diferencien dels gimnasos privats? Els seus socis tenen dret a devolucions?

La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física i l’Agència Catalana del Consum ho han volgut aclarir en un detallat comunicat, després que molts clubs hagin rebut moltes crítiques a través de les xarxes socials. En aquesta nota s’assenyala que “les quotes socials abonades a entitats culturals i esportives sense finalitat de lucre no generen dret a devolució. Són aportacions a fons perdut per contribuir al manteniment de l’entitat i reflecteixen l’adhesió i la pertinença a un projecte compartit”.

Altres serveis

Segons la Generalitat, sí es podria demanar la devolució de quotes addicionals per una contraprestació d’un servei de lleure o d’esbarjo, però l’Agència Catalana de Consum recomana que els consumidors busquin solucions pactades amb aquestes entitats que cobren aquests serveis. Sí hi ha dret a devolució en tots aquells serveis que es paguen per quotes en empreses amb ànim de lucre, ja que deixen de prestar aquest servei pel tancament temporal de l’empresa a causa de força major, o acceptar altres compensacions i/o descomptes.

La Secretaria General de l’Esport, però, afegeix que s’està “vivint una crisi social i econòmica de la qual no tenim precedents, que aquestes empreses afronten una manca de liquiditat i que, en molts casos, els serà impossible retornar els diners. Per aquest motiu es demana als consumidors que demanin aquesta devolució en els casos d’absoluta necessitat”.

Moltes entitats esportives de Terrassa com el mateix CN Terrassa o els diferents clubs d’hoquei de la ciutat, que han hagut d’aplicar l’ERTO a les seves plantilles, ja van assenyalar recentment que es buscarien solucions compensatòries per a la seva massa social quan acabi aquesta situació d’excepcionalitat. Sense anar més lluny, l’Atlètic Terrassa ha fet públic en les darreres hores un missatge de la seva junta directiva explicant la situació que viu l’entitat de Can Salas.