La segona onada de la Covid-19 està fora de control al Nepal

La situació sanitària al Nepal és devastadora per l’arribada de la segona onada de la Covid-19 a través de l’Índia. Les fronteres no es van tancar fins fa pocs dies i el virus s’ha propagat sense control. Es calcula que milers de persones (entre 30.000 i 50.000) les travessaven diàriament.

L’ONG terrassenca EDFON (Education Development Foundation Nepal) té allà una contrapart per ajudar les famílies més pobres. El coordinador de projectes, Kami Sherpa, creu que no tancar les fronteres abans ha estat un gran error.

Algunes fonts diuen que el nombre de casos nous s’ha multiplicat per 60 en les darreres setmanes. Les xifres oficials, des de l’inici de la pandèmia, parlen de 489.000 contagis i 5.800 morts però aquest balanç no sembla que sigui real. Al Nepal no hi ha seguretat social, les famílies són molt pobres, tot s’ha de pagar, fins i tot els medicaments, i moltes persones prefereixen no anar a l’hospital i morir a casa.

Els experts diuen que la situació està fora de control i el sistema sanitari no hi pot fer front. La taxa de positivitat en les proves diagnòstiques és del 50%, el doble del màxim registrat a l’Índia, i pronostiquen que a finals de juny es podrien arribar als 11.000 casos diaris.

La població està estrictament confinada des del passat 29 d’abril. Només es pot sortir de 6 a 9 del matí per comprar aliments o medicaments. Els hospitals i les farmàcies estan oberts però no hi ha prou mitjans, ni humans i materials, per a tothom. La Xina ha enviat darrerament 20.000 ampolles oxigen, Oman  i altres països com Espanya, també perquè fins ara la gent es moria perquè no n’hi havia. Totes las plantes de producció d’oxigen treballen al màxim rendiment però només poden omplir 8.000 al dia i la demanda és molt superior.