La Seu d’Ègara respira la Història dels últims segles a través de les pedres

Com cada tercer dissabte de mes, aquest pròxim 18 d’agost la Seu d’Ègara acollirà una nova visita guiada per a turistes locals i forans. Es tracta d’un interessant recorregut per un valuós patrimoni aquitectònic, històric i artístic d’uns 90 minuts de durada. La ruta permet descobrir tot el què s’amaga darrera aquest conjunt monumental amb un incalculable tresor arqueològic que abasta ininterrompudament vestigis des de l’època ibèrica fins a l’actualitat.

Per això el recinte és un dels monuments més singulars del sud d’Europa que acumula art i arquitectura d’un període seguit de més de 15 segles, des de l’any 450 fins a l’actualitat. Nombroses restes íbers i romanes, un gran complex episcopal dels segles V al VIII format per la basílica, la catedral d’Ègara i les tres populars esglésies de Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria. En el recorregut es poden apreciar elements artístics singulars com són les pintures murals de l’alta edat mitjana, les pintures romàniques i els retaules gòtics.

Tot plegat en un espai perfectament accessible i condicionat on es respira història i serenitat a través de les seves pedres. Ara fa tres anys Terrassa va impulsar la candidatura perquè la Seu d’Ègara obtingui el reconeixement de la UNESCO i declari el conjunt monumental com a Patrimoni de la Humanitat. Una acreditació difícil d’aconseguir pel seu llarg i complicat procediment però que situaria Terrassa en la visita obligada en les rutes del turisme cultural europeu i mundial.