La sinistralitat laboral de 2018: 1 mort a la comarca i 71, a tot Catalunya

Entre gener i novembre de 2018, 1 persona va perdre la vida com a conseqüència de la seva activitat laboral al Vallès Occidental. El nombre total d’accidents a la nostra comarca va ser de 9.997, el 4,47% del total; 59 greus i 9.939 lleus.

A tot Catalunya, 71 persones van morir. 50 d’elles al lloc de treball i 21 in itinere (en els desplaçaments d’anada o tornada de la feina). La xifra de morts representa un 0,51% més respecte el mateix període de l’any anterior. Per províncies, 46 accidents mortals es van produir a Barcelona, 11 a Girona, 7 a Tarragona i 7 més a Lleida.

Són les darreres dades publicades per l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat i facilitades per la UGT. El sindicat afirma que aquestes xifres són inacceptables i que evidencien el greu problema que hi ha a Catalunya envers la sinistralitat laboral.

El total es van produir durant aquest període 223.659 sinistres, el que suposa un augment de l’1,72% respecte els mateixos mesos de 2017. Per sectors, la construcció despunta en nombre d’accidents amb baixa, seguida de la indústria i els serveis.

La tendència a l’alça de la sinistralitat laboral és conseqüència, diu el sindicat, de les condicions de treball, l’alta temporalitat, la manca de mesures preventives a les empreses i, en definitiva, de la precarietat que domina el mercat laboral català.

La UGT exigeix, per corregir aquesta situació, la derogació de les reformes laborals, recuperar el pes de la negociació col•lectiva, un pla de xoc contra la sinistralitat laboral a través del diàleg social i la creació de jutjats especialitzats, entre altres coses.