La transició energètica centra les activitats de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible

Terrassa participa en una nova edició de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, que se celebra des d’aquest dillunsi i fins al divendres. Sota el lema “Sobren motius, Fem-ho” s’han programat ‘activitats amb l’objectiu és conscienciar la ciutadania sobre el paper clau que té en la transició energètica en un context d’emergència climàtica i de crisi sanitària mundial, per anar cap a un model energètic net, sostenible, descarbonitzat, distribuït i democràtic.

La programació recull activitats organitzades per la Diputació de Barcelona, en coordinació amb la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, com tallers en línia, exposicions virtuals, jocs educatius per a petits i grans, reptes per resoldre en família, aplicacions interactives o materials audiovisuals. 

Són actuacions que plantegen la necessitat de canviar el model energètic actual per afrontar el cost creixent de l’energia, la reducció de la dependència energètica i l’impacte sobre la salut de les emissions contaminants, a través d’iniciatives com l’autoconsum a partir d’energies renovables, i les mesures d’estalvi i d’eficiència energètica, entre d’altres.

En aquesta  edició, a més, s’inclouen dues activitats organitzades des de l’Ajuntament, programades dins el certamen “Terrassa Cooperativa”. D’una banda, un taller pràctic sobre l’autoconsum fotovoltaic i les comunitats energètiques, que inclou una visita a la instal·lació fotovoltaica del centre cívic Maria Aurèlia Campany, i que està previst pel dissabte dia 6, d’11 h a 13 h, a la biblioteca BD4. I d’altra banda, una jornada participativa titulada “Avancem cap a la transició energètica amb les comunitats energètiques”, que se celebrarà el dimarts 9 de novembre, de 18 h a 20 h, a la Masia Freixa.

El programa ja es pot consultar a la web de Medi Ambient. A més, també se’n farà difusió per les xarxes socials de Medi Ambient.

 Plaques fotovoltaiques en edificis municipals

Impulsar aquesta transició energètica cap a un model més sostenible és un dels objectius del programa de govern, fent una aposta clara per les energies renovables, en el marc de la Revolució Verda. 

Aquest últim any s’han produït prop de 800 mil quilowatts-hora (795.600,08 kWh), dels quals s’han autoconsumit gairebé la meitat (363.177 kWh). L’objectiu és arribar a una producció anual de prop d’1 milió de quilowatts-hora, per reduir les emissions de CO2 en 150 tones anuals.

D’altra banda, i per fomentar aquest tipus d’instal·lacions, l’Ajuntament ofereix bonificacions a l’Impost de Béns Immobles (IBI), l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) i l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per tenir instal·lacions d’aprofitament solar. També poden gaudir d’una bonificació del 95% de l’ICIO les infraestructures de recàrrega elèctrica.