La transmissió dels virus respiratoris comença a frenar-se però encara no es pot abaixar la guàrdia

L’Hospital Universitari Mútua Terrassa està experimentant una tendència a la baixa dels casos de contagis per virus respiratoris.

Les dades del centre sanitari (que són més actualitzades que les publica el Departament) diuen que la situació millora: ha baixat la taxa de positivitat dels tests diagnòstics, ha baixat el nombre de pacients ingressats amb grip i COVID respecte l’1 de gener, i en els darrers 3 o 4 dies s’ha viscut una ralentització de la corba epidèmica.

Això indica que hi ha una menor transmissió del virus. Però no es pot abaixar la guàrdia perquè encara podem patir una segona onada i perquè el virus continua circulant.

La taxa d’incidència de la grip durant la setmana passada era de 344 casos per 100.000 habitants, una xifra més alta que l’any passat però molt similar a la d’abans de la pandèmia.

L’HUMT està tensionat perquè en 6 o 8 setmanes rep una allau de pacients. Per això, sistemàticament durant el període gripal la gestió i la planificació quirúrgica canvia.

Calbo aconsella no sobresaturar el sistema sanitari i diversificar els dispositius en funció de la gravetat dels símptomes. Les persones grans i amb malalties de base que es descompensen amb el virus, són les que han d’anar a urgències. A més, la vacuna encara pot protegir la població de més contagis.

Aquesta setmana i la propera, diu, seran claus per confirmar la tendència a la baixa.

El Consorci Sanitari confirma que la pressió assistencial s’ha reduït en els darrers dies

La situació al Consorci Sanitari de Terrassa,  tant als Centres d’atenció Primària com a l’Hospital es manté una elevada afluència de pacients afectats per la grip, COVID i d’altres virus respiratoris, tot i que la pressió assistencial s’ha reduït una mica respecte a la darrera setmana de 2023 i la primera de 2024.

Per fer-hi front, s’han habilitat espais addicionals d’atenció al Servei d’Urgències, s’ha reforçat els equips de professionals especialment els caps de setmana, i s’ha ampliat la capacitat de serveis com el d’hospitalització dels pacients al seu domicili. També s’ha reorganitzat l’activitat quirúrgica mantenint-ne aquella que no es pot demorar com ara la cirurgia urgent i la de pacients oncològics, a l’hora que s’ha mantingut l’activitat quirúrgica programada a expenses sobre tot d’aquella que no necessita ingrés.

Recomanen a les persones amb símptomes lleus que s’adrecin al seu Centre d’atenció primària o al seu CUAP si necessiten atenció, i que en la mesura del possible evitin anar a l’Hospital per iniciativa pròpia per no saturar l’atenció als pacients més greus. Es recorda que en cas de dubte sempre es pot trucar al 061 per que els orientin.

 

Dra Esther Calbo 6 Dra Esther Calbo 5 Dra Esther Calbo 3 Dra Esther Calbo 2 Dra Esther Calbo 1