La UPC ofereix en obert les primeres imatges cinematogràfiques del inicis de la universitat a Terrassa

El 4 de juliol de 1904 es va inaugurar oficialment l’Escola Industrial de Terrassa, l’edifici modernista obra de Lluís Muncunill, seu de l’actual Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC). Pocs anys desprès, quan encara els voltants de L’Escola Industrial estaven encara sense urbanitzar, algú va instal·lar davant de l’edifici una d’aquelles primeres càmeres cinematogràfiques i va retenir per sempre les imatges dels estudiants de principis de segle sortint de classe.

L’any 2002, l’any de la celebració del centenari de la creació l’actual UPC-ESEIAAT, van aparèixer en un magatzem de la UPC a Terrassa dues llaunes que contenien aquestes cintes de cel·luloide. La direcció del centre les va visionar i es van trobar amb les primeres imatges cinematogràfiques que es conserven dels inicis de la universitat a la ciutat de Terrassa: estudiants sortint de classe i dirigint-se als espais encara sense urbanitzar de la confluència entre les actuals Carretera de Castellar, Carrer Colom i Avinguda Jacquard. Les llaunes contenien, a més a més, imatges posteriors corresponents a les primeres dècades del segle XX amb estudiants a les aules o fent pràctiques als tallers i laboratoris.

L’any del centenari de la UPC Terrassa, la direcció del centre va decidir digitalitzar tot el material i produir una edició limitada de CD’s, el format digital mes avançat en aquells anys, quan encara no havien aparegut les xarxes socials. Actualment les cintes originals es conserven a la Filmoteca Nacional de Catalunya

Ara, a punt de la celebració dels 120 anys de la fundació de la UPC-ESEIAAT, just en l’any del 50 aniversari de la UPC i amb l’Escola Industrial com a protagonista de la propera fira modernista de Terrassa, la direcció del centre ha decidit produir i difondre a través de les xarxes socials un vídeo que conté les imatges de la incipient vida universitària a la ciutat de Terrassa a principis del segle XX, alternades amb imatges actuals i amb una sorpresa final que albira el futur.

El vídeo es pot visionar al canal YouTube de la UPC-ESEIAAT, en aquest enllaç: