La UPC presenta el seu nou rector, Francesc Torres

En un acte celebrat aquest dimecres a l’Auditori de l’edifici Vèrtex, a Barcelona, Francesc Torres ha estat presentat a la comunitat universitària com a nou rector de la UPC. L’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, acompanyat del regidor d’Universitat i Innovació, Adrián Sánchez, han assistit a la cerimònia, en la qual hi han participat el secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Arcadi Navarro; el president del Consell Social de la UPC, Ramon Carbonell, i el rector sortint Enric Fossas, que ha lliurat el bastó i la medalla de la Universitat a l’actual rector.

Enric Fossas ha desitjat al nou rector “sort en el seu mandat” i li ha encomanat “responsabilitat econòmica”. Fossas, que ha agraït a la Universitat els anys que ha estat al capdavant de la institució, ha fet una crida en relació a la situació política que viu Catalunya i ha recordat “les persones empresonades actualment per les seves actuacions polítiques exercides pacíficament”.

En el seu primer discurs com a rector, Francesc Torres ha agraït la tasca realitzada per Enric Fossas i el seu equip per “la seva dedicació a la UPC i la bona feina feta durant un mandat que ha transcorregut en un context econòmic i polític complicat”. El rector ha afirmat que el seu mandat s’inicia en la creença que “el debat, la reflexió sobre on estem i on volem anar és cabdal per al futur de la UPC”. En aquest sentit ha subratllat que “la crítica, el contrast públic, franc i honrat d’idees i propostes és el combustible que ens ha de moure i que ha d’estar arrelat en el lloc més profund d’una institució pública com és la nostra: oberta, equitativa i imprescindible pel progrés i benestar del país”.

Torres ha assegurat que vol fer una aposta “clara per la recerca, la innovació i la transferència de tecnologia, així com per la docència de qualitat, des d’un reconeixement de la nostra diversitat, que està arrelada en els valors de l’origen federal de la UPC”. Aquesta diversitat temàtica, territorial i d’àmbits, segons ha dit, “ens dona amplitud, robustesa i flexibilitat”. El rector també ha fet referència a la necessitat que la universitat estigui “ben dotada i amb una plantilla rejovenida”, i ha recordat que la raó de ser d’aquesta institució “són els estudiants”. En aquest sentit, ha afirmat la voluntat de “potenciar les diferents competències que els permetin rebre una formació de la màxima qualitat i estimular el seu esperit crític i emprenedor”.

En relació a la situació política que viu Catalunya, el rector ha fet una crida a les “diferents forces polítiques i als governants, per a què defugin de l’enfrontament i emprenguin la via del diàleg i el consens en la recerca de solucions polítiques que donin resposta a les diferents sensibilitats dels ciutadans”.

L’acte, que s’ha pogut seguir en directe per UPCtv, ha finalitzat amb la interpretació musical del ‘Gaudeamus Igitur’ per part de les corals de la UPC. El catedràtic i enginyer de Telecomunicacions Francesc Torres va prendre possessió del càrrec de rector de la UPC el passat 12 de desembre i els membres del Consell de Direcció ho van fer l’endemà. Torres va ser elegit rector de la UPC en els comicis del 15 de novembre, en els quals va obtenir el 50,23 % dels vots ponderats (1.854).