La UPC reuneix on-line unes 60 empreses tèxtils per sumar sinergies en la producció de mascaretes

Durant els propers mesos farem ús de mascaretes pràcticament cada dia. Aquest és un fet que es normalitzarà i es mantindrà a escala global, molt possiblement, fins que s’implanti una vacuna contra la Covid-19. Així, un dels principals reptes de futur recau en la producció multitudinària de mascaretes i la gestió d’aquests residus tèxtils. Davant d’aquest panorama, l’institut d’investigació Intexter de la UPC, ha organitzat aquest dimecres un seminari virtual adreçat, sobretot, a les empreses del sector. L’objectiu: identificar quines són les indústries tèxtils locals que poden proveir de mascaretes reutilitzables a la població, a través d’un model d’economia circular.

Més d’una seixantena de companyies de l’àmbit de Terrassa han seguit aquesta sessió on-line, a través de les ponències impartides per personal docent de la Universitat Politècnica. En el primer dels tres blocs, la professora i investigadora Mònica Ardanuy ha remarcat la importància d’aconseguir un equilibri entre l’eficiència de filtració de partícules bacterianes i la respirabilitat dels teixits.

Per la seva part, les també investigadores d’Intexter-UPC, Marta Riba i Diana Cayuela, han exposat alguns dels requisits per fer un bon ús d’aquests elements de protecció. En aquest sentit, es recomana no fer servir la mascareta durant més de 4 hores seguides i rentar-la, sempre que sigui reutilitzable.

Els experts també han recordat als possibles fabricants que les mascaretes higièniques reutilitzables han de tenir, com a mínim, una vida útil de 5 processos de rentatge i assecat. Finalment, el doctor en Enginyeria Tèxtil José Antonio Tornero ha incidit en els inconvenients de les mascaretes d’un sol ús; tant pel seu elevat cost de producció com per la quantitat de residus generats. En aquest sentit, totes les solucions apunten a la implantació de mascaretes higièniques per la població en general, realitzades amb materials que evitin el contagi i que, alhora, resultin senzilles de desinfectar per tal de ser reutilitzables.