La vacuna anticonceptiva als senglars evita el naixement de 400 exemplars en un any

El projecte pilot per controlar la fertilitat dels senglars al Vallès Occidental mitjançant una vacuna anticonceptiva que es va posar en marxa fa un any està donant bons resultats. En aquest temps, s’ha impedit el naixement de més 400 exemplars d’aquesta espècie.

L’estudi de camp l’impulsen la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi d’Advocats de Catalunya. Tots dos coincideixen a destacar l’èxit del control ètic aconseguit i asseguren que el medicament ha sigut efectiu en tots els senglars tractats, especialment en les femelles.

Aquest pla pioner s’ha aplicat en zones urbanes i periurbanes per posar fre al ritme de reproducció que està assolint l’espècie i, alhora, reduir el nombre d’incidències que provoca la seva proximitat a les poblacions, com els accidents en carretera.

La vacuna, que no es tracta d’una esterilització química i és reversible, s’ha subministrat a un centenar d’animals dels municipis promotors del projecte i propers al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt: Terrassa, Sant Cugat, Vacarisses i Matadepera. La fase experimental es repetirà també en els propers tres anys, període en el que es vacunaran 300 porcs més.

El projecte és el primer d’aquestes característiques que es fa a l’Estat espanyol i ja ha donat bons resultats amb cérvol de cua blanca als Estats Units i en senglar en captivitat al Regne Unit.