La variant Delta i els contagis entre joves augmenten la pressió assistencial a l’atenció primària

A mitjans de juny les dades epidemiològiques eren molt positives: en nombre de casos i taxa de contagis. Semblava que els Centres d’Atenció Primària podrien recuperar l’agenda d’abans de la pandèmia. Però, en les últimes setmanes la situació ha empitjorat sobtadament i inesperadament. S’ha passat de 6 o 7 casos positius de coronavirus diaris als 56 actuals que es registren als CAP que gestiona Mútua a la ciutat.

La variant Delta del virus és ja la predominat i la majoria de casos són entre gent jove i amb símptomes lleus (gairebé com un refredat comú). També s’ha notat, diu el doctor Josep Maria Mercadé (director del CAP Rambla), l’efecte protector de la vacuna sobre la població més vulnerable.

Però la pressió sobre l’atenció primària s’ha més que duplicat i el virus continua circulant. Si augmenten els casos, recorda, també augmenta la probabilitat que alguns siguin greus o persistents i, per tant, augmentaran els ingressos hospitalaris si no s’aturen les cadenes de transmissió.

Mercadé fa una crida a la responsabilitat individual en benefici propi i col·lectiu. Distància, mascareta, higiene de mans, restringir les interaccions socials i complir els aïllaments de positius i de contactes són les velles receptes que han demostrat que funcionen.