La vinya de Cal Patillas inicia la verema en la seva forma més tradicional

Josep Maria Carrera, és ja de la quarta generació de la família Carrera-Esteve. És el propietari de la vinya de Cal Patillas i també s’encarrega de cuidar la de cal Muxí, ambdues situades a Ximelis, Rubí. Com ja és tradició, quan arriba el setembre el raïm cultivat el porten cap a la casa del carrer de Pau Claris, on hi elaboren el vi.

Cal Patillas, declarada el 2004 com a element del Catàleg i Pla especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Natural de Rubí, comprèn una extensió de dues hectàrees i mitja, on s’hi cultiven les varietats de raïm com xarel·lo, macabeu, picapoll, raset, pansa o moscatell, entre altres.

De les hectàrees cultivades a Cal Patillas, dues d’elles són de ceps o “boletus edulis“, també conegut com a sureny. Entre aquests ceps n’hi ha alguns que són centenaris, com aquest, que el coneixen com l’avi i que ha donat 70 kilos de raïm.

Enguany, amb l’objectiu de retre homenatge al passat històric vitivinícola de la ciutat de Rubí, l’Ajuntament ha plantat 150 ceps als horts urbans municipals de Cova Solera gràcies als esqueixos que ha proporcionat la vinya de Cal Patilles.

A l’actualitat, degut a la transició que va fer Rubí d’un poble eminentment agrícola cap a una ciutat industrial, ara només queden tres vinyes en actiu: Cal Patillas, Cal Muxí i Cal Feliu.