La Xina i els EUA són mercats estratègics per a l’exportació, segons la Cambra

La Xina i els Estats Units són mercats estratègics per a l’exportació. Per això han estat en el centre de la 5ena Jornada d’internacionalització que organitza la Cambra. En la inauguració la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa va dir que “El comerç exterior seguirà tenint un pes important”. Per la seva banda, Clàudia Canals, Lead Economist de CaixaBank Research, va destacar que “Tot i que el 2020 es recordarà com un any d’enorme contracció de l’economia global, cal tenir en compte el grau de recuperació que poden assolir algunes economies, entre les quals destaquen la Xina i els EUA”.

 De la mà de Joan Raventós, corresponsal de TV3 a Brussel·les Pol Morillas, director de Barcelona Centre for International Affairs – CIDOB i Amadeu Jensana, director del departament d’Economia i Empresa de Casa Àsia, es va dur a terme una taula rodona, sobre la situació actual als mercats de la Xina, els Estats Units i d’Europa davant el Brexit.

El passat 25 de novembre i en format virtual, va celebrar-se la 5a edició de la Jornada d’Internacionalització, “Les empreses al món. Què ens espera en el nou ordre mundial?”, organitzada per la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa. La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, en la ponència inaugural de la Jornada, va destacar que tots els indicadors d’aquest novembre sobre el tràfic del Port, comparats amb els indicadors del mateix període de l’any passat (menys el dels passatgers i el dels automòbils) han començat a ser positius i que, per tant, la tendència és a la recuperació.

Clàudia Canals, Lead Economist de CaixaBank Research, en la conferència inicial “Perspectives econòmiques internacionals” va destacar que “Tot i que el 2020 es recordarà com un any d’enorme contracció de l’economia global, cal tenir en compte el grau de recuperació que poden assolir algunes economies, entre les quals destaquen la Xina i els EUA. Per una altra banda, des del punt de vista polític, la presidència de Biden pot representar un apropament a Europa i, pel que fa al Brexit, a mitjà termini no ha de canviar de manera radical les relacions que mantenim amb el Regne Unit.”

Després d’aquesta primera part de la jornada, es va dur a terme una taula rodona d’experts moderada per Oriol Puig, responsable de l’assessoria jurídica internacional de la Cambra de Terrassa. Per una banda, Joan Raventós, corresponsal de TV3 a Brussel·les, sobre els reptes d’Europa envers el Brexit, va ressaltar la importància de fer-nos respectar “La Unió Europea aprèn a què s’ha d’espavilar sola i que s’han acabat els temps de recolzar-se en una potència”. Pol Morillas, director de Barcelona Centre for International Affairs – CIDOB; va remarcar, entre altres aspectes, que aquest llarg segle XXI “està caracteritzat per la consolidació d’un món amb el centre gravitacional a l’Àsia i, en concret, a la Xina”. També va indicar que “On hem de posar el debat és en aquelles regions que estan aconseguint sortir-se’n reforçades i que estan veient taxes de creixement fortes, posteriors a l’impacte del coronavirus; els Estats Units fan passos endavant i amb el nou canvi de president, però el món és més asiàtic que abans de la COVID-19”. Per la seva banda, Amadeu Jensana, director del departament d’Economia i Empresa de Casa Àsia, també va incidir en què “la recuperació econòmica de la Xina és un fet. Probablement, l’any vinent, la Xina estarà amb un creixement del 7 o 8%”.

La jornada també va comptar amb les experiències de casos d’èxit d’empreses del territori sobre com van començar a exportar i com afronten la internacionalització malgrat la situació actual. Albert Ventura, vocal del Comitè Executiu de la Cambra i president i conseller delegat d’IMC Toys -empresa que dissenya i fabrica joguines i està present a més de 60 països, amb filial pròpia a Àsia, Europa i als Estats Units- va exposar, que “Fins al 2000, IMC Toys era un petit distribuïdor de joguines local. Al final aquest model de negoci es va esgotar i va aparèixer la paraula crisi. I gràcies a aquesta crisi, vam decidir convertir-nos en fabricants de joguines. Ara, és una companyia 20 vegades més gran que la de l’any 2000 i el 80% del negoci es realitza fora. La internacionalització no era una opció, sinó una necessitat”.

Montse Martí, CEO de Martiderm, una empresa de dermocosmètica amb presència internacional a més de 30 països i que va entrar al mercat asiàtic el 2016, va afirmar durant la seva ponència, que en aquest moment de crisi de la COVID-19, no “han parat la màquina” i que la utilització de les eines digitals els ha servit de molt i, inclús, han pogut seguir obrint mercats. Joana Cortada, export manager de Vitae Health Innovation – un laboratori que fabrica i distribueix complements nutricionals- va explicar que, l’any 2014, va entrar al mercat britànic, però, en aquest cas, en comptes de fer-ho a través de distribuïdors, ho van realitzar amb presència directa i amb el suport de partners locals. Joana Cortada va remarcar que “El fet d’adoptar aquesta estratègia comercial ens ha permès anar coneixent el mercat, anar creixent amb el coneixement que anàvem obtenint i sobretot, tenir una estratègia molt àgil i flexible”.

 La jornada va finalitzar amb la cloenda i agraïments a càrrec del president de la institució, Ramon Talamàs, en què va destacar el supor de la institució en materia de digitalització a les empreses, amb la creació del Digital Impulse Hub, i en l’àmbit d’economia verda, a través de la Comissió d’Economia Circular, Indústria i Competitivitat del. Consell General de Cambres de Catalunya, liderada per les Cambres de Manresa, Valls, Tortosa i Terrassa.