L’ADENC insta a respectar la vegetació oportunista dels parcs urbans

L’Associació per a la Defensa i l’Estudi de la Natura, l’ADENC, proposa aprofitar l’actual moment de renaturalització que estan vivint els espais urbans a causa del confinament i afavorir la biodiversitat amb la instal•lació i reparació d’hotels d’insectes i caixes de nius per a ocells i d’altres espècies. L’entitat ecologista ha enviat una carta als ajuntaments del Vallès amb aquesta petició, evitant ferir sensibilitats i amb suport total al sector de la jardinería que considera clau per a la transformació dels espais urbans.

L’ADENC vol difondre la importancia de respectar l’anomenada vegetació oportunista que ha afavorit el confinament humà i considerar-la com un element positiu per a les ciutats. L’entiat que rebutja qualificar aquesta vegetació com a “males herbes”, insta a no utilizar herbicides agressius i a alternar la pràctica de la sega tal i com ja es fa en alguns municipis. També a diferenciar les autèntiques espècies invasores de les 3.000 espècies autòctones que hi ha als nuclis urbans de Catalunya.

L’ADENC proposa que els recursos econòmics es destinin a unes tasques de manteniment menys agressives i que comportin millores mediambientals per afavorir la biodiversitat autòctona del Vallès. També recorda no executar tasques de jardineria fora d’època perquè pot comportar un risc per a la vegetació. L’ADENC augura una primavera esplendorosa pel darrer episodi de pluges i per la disminució de l’estrès ambiental provocat per l’activitat humana. Un verd urbà que ha demostrat efectes molt positius a nivell social i ecològic amb la millora de la salut mental de les persones.

Els ecologistes recorden que en un entorn més verd els infants milloren l’aprenentatge, la qualitat de l’aire que respirem, regula les temperaturas màximes i proporciona aliment a la fauna de manera que afavoreix la biodiversitat global de l’ecosistema. Per tot això insta als ajuntaments a respectar la vegetació oportunista que comporta la millora dels espais urbans amb poca superfície verda, regula els cicles dels nutrients i a contrarrestar les concentracions d’excrements de mascotes.