‘L’aigua s’acaba, tanca l’aixeta’, nova campanya per combatre la sequera

Terrassa es prepara per fer front a la possible situació d’emergència per la sequera. I és que l‘Ajuntament  ha posat en marxa una nova campanya informativa per tal de fomentar l’estalvi d’aigua entre la població. La mesura s’ha pres després que la Generalitat hagi fet públic el Decret de Preemergència davant la situació greu de sequera.  Es tracta d’un escenari intermedi, previ al context d’emergència, que s’ha establert per intentar potenciar l’estalvi d’aigua i endarrerir, així, l’entrada de Catalunya a altres escenaris més restrictius.

Amb aquesta nova campanya que compta amb la participació de l’Observatori de l’aigua de Terrassa i Taigua, el Consistori continua difonent alguns consells d’estalvi i d’ús responsable de l’aigua.

Aigua

El més destacable de l’estadi  de preemergència és la reducció de la dotació màxima d’aigua dels municipis que passa dels 230 litres/habitant/dia (que teníem fins ara en situació de excepcionalitat), a 210 l/h/dia. Aquest volum és el total d’aigua que pot entrar a la xarxa municipal per a l’abastament d’aigua, tan pel que fa a l’ús domèstic com per a les activitats econòmiques i comercials i els usos municipals.

Terrassa es troba per sota del llindar marcat i, per tant, l’entrada en aquest nou estat de prealerta no suposarà restriccions pel què fa a la dotació del municipi. Així, d’acord amb les dades publicades per l’Agència Catalana de l’Aigua, al passat mes d’octubre el consum ha estat de 182 l/h/d.

En les limitacions actualment establertes, s’ha restringit l’ús de l’aigua per a reg de gespa destinada a l’esport federat, passant de 450 a 200 m3/hectàrea/mes i es mantenen les limitacions que ja hi havia establertes en el decret d’excepcionalitat. Són, entre d’altres, la prohibició d’omplir piscines, la prohibició del reg de la gespa pública, els jardins particulars i els espais verds, la prohibició de realitzar neteja als carrers amb aigua a pressió (que es limita únicament a les situacions d’insalubritat) i la prohibició de l’ús de les fonts ornamentals.

 Proves de reducció de la pressió a la xarxa d’aigua

Des de fa mesos, l’Ajuntament de Terrassa i l’empresa pública Taigua estan duent a terme algunes mesures per tal de promoure l’estalvi d’aigua entre la població. En aquest sentit, al setmana passada es va posar en marxa una prova pilot per reduir la pressió de la xarxa en alguns sectors concrets de la ciutat. Un cop feta, es valorarà el seu funcionament i els nivells d’estalvi que ha suposat i s’estudiarà la idoneïtat d’aplicar-ho al territori.