L’Ajuntament adjudica a Rabassaires la finca de Mossèn Homs per recuperar la vinya

Nou pas per a la recuperació del cultiu de la vinya al terme municipal de la ciutat. L’Ajuntament adjudica a l’empresa Rabassaires l’arrendament d’una finca d’1,6 hectàrees a Mossèn Homs, en plena Anella Verda, per a la recuperació i reintroducció de les varietats autòctones del Terrassenc i el Trobat Blanc. L’objectiu és, per contracte, la recuperació i posterior comercialització d’una varietat de vi, procedent dels ceps tradicionals que es cultivaven al Vallès i recuperar el passat vitícola terrassenc.

En el contracte signat per 10 anys i ampliable a 30, l’arrendatari es compromet a gestionar la plantació de la varietat escollida amb l’Ajuntament i treballar en la seva recuperació. A mitjans del segle XIX quan la vinya representava el 70 per cent de les terres de conreu a Terrassa hi havia fins a sis varietats de raïm. En negres es cultivava el sumoll, la garnatxa i el terrassenc. I en les varietats de blancs el picapoll, el macabeu i el trobat blanc.

Les varietats del terrassenc i el trobat blanc, estan pràcticament perdudes i ara es volen recuperar. Per això el 10 per cent de la vinya, unes 450 plantes, es dedicaran al cultiu experimental per recuperar aquestes varietats locals desaparegudes. El Terrassenc era un raïm de gra atapeït de color verd fosc resistent al fred i a les plagues. El Trobat Blanc és de gra fort i compactat, consistent i que fa un raïm de mida mitjana. La finca té una capacitat per a 4.500 ceps que amb tots els tractaments i després de 50 anys podria tornar a donar fruits el 2026.

En cinc anys Terrassa podria recuperar la producció de la vinya i fins i tot comercialitzar una varietat de vi local propi amb Denominació d’Orígen. La plantació de la vinya està regulada per la Unió Europea. Ara s’haurà de demanar autorització per aquesta nova plantació que permet incrementar un màxim anual de l’1 per cent de la superfície. Si tot va bé es podria iniciar la plantació el 2023 i obtenir les primeres ampolles de vi els cinc anys posteriors.

L’adjudicatari, Rabassaires, treballa actualment en parcel·les on encara mantenen vinyes velles del passat vitícola del Vallès. Ara busca terrenys en desús com la finca de Mossèn Homs, per replantar vinyes, un cultiu on abans havia estat molt present a la comarca. Una forma de recuperar el territori i la seva memòria a través d’antics cultius gairebé històrics, com la vinya i el vi. I que en el futur pugui esdevenir una activitat econòmica més, dins l’Anella Verda que envolta la ciutat.