L’Ajuntament aprova un pressupost de 217,4 milions d’euros gràcies a l’abstenció de TeC, ERC-MES i PdeCAT

L’Ajuntament de Terrassa aprova inicialment els pressupostos municipals per al 2018, gràcies a l’abstenció de Terrassa en Comú, Esquerra Republicana-Moviment d’Esquerres i el Partit Demòcrata de Catalunya. El Partit Popular, la CUP i Ciutadans hi han votat en contra. La proposta del Govern és de 217,4 milions d’euros pel pressupost consolidat, 195,4 amb les inversions, i de 183 milions per a la despesa corrent. Amb un augment per a cada partida respecte de l’any passat, de prop del 5 per cent.

Amb la distribució d’aquests números, l’Ajuntament vol aconseguir la millora de l’ocupació, els drets socials, la millora de l’espai públic i la reorganització de l’administració local. A banda de la necessitat de disposar d’un pressupost en mig d’una incertesa política considerable, l’alcalde ha agraït la predisposició al diàleg dels principals grups, per arribar a acords. Terrassa en Comú ha aconseguit la creació d’una comissió bilateral amb el Govern per plantar les bases polítiques per a una futura revisió del Pla d’Ordenament Urbanístic Municipal, el POUM. Un acord que ha aixecat els recels de Ciutadans i també del PdeCAT, antic soci de Govern.

El ple ha aprovat una esmena conjunta del PSC, TeC i Esquerra MES, per la incorporació de més recursos en educació i en concret impulsar un estudi sobre la segregació escolar, un document que ha de servir com a eina per millorar la cohesió social de la ciutat des de l’Ensenyament. Per la seva banda el PdeCAT ha presentat una desena d’esmenes de les quals n’han retirat 4. Les sis restants tampoc han estat aprovades però els nacionalistes han aconseguit un compromís per el qual no es deixarà de fer cap activitat per promocionar l’accessibilitat universal i la transparència a la ciutat, la lluita pels Drets Humans, la millora de la Qualitat Democràtica i per recuperar la Memòria Històrica.

En conjunt, l’oposició també ha aconseguit la creació d’un Pla Integral per a la millora de l’estructura industrial de la ciutat, per arribar a finals de mandat en les millors condicions per al foment de l’economia. A la incertesa política per la manca de pressupostos de l’Estat i l’actual situació d’impàs de la Generalitat, el Partit Popular ha criticat la recent crisi local amb la dimissió de l’alcalde i la renovació de cinc regidors. A causa d’aquesta incertesa política, segons la CUP, l’augment previst de gairebé un 5 per cent en els comptes, no és real.

L’Ajuntament espera que els comptes municipals puguin entrar en vigor a mitjans de febrer un cop hagin passat tots els tràmits i s’aprovin definitivament. Tots els grups han tingut paraules de cortesia per al nou representant de la CUP, Marc Medina, que ha entrat en la vacant que va deixar Maria Sirvent.