L’Ajuntament reclama solucions efectives davant els ERO de CaixaBank i BBVA

L’Ajuntament mostra el seu suport als treballadors afectats pels Expedients de Regulació d’Ocupació, ERO, anunciats per CaixaBank i BBVA i insta a les direccions d’aquestes entitats financeres a trobar solucions que permetin mantenir els llocs de treball i les oficines. També reclama al Govern d’Espanya a posar totes les mesures al seu abast per salvar el màxim de llocs de treball i recuperar els diners del rescat bancari. Així ho han decidit els portaveus dels partits al Consistori, plasmat en un Acord de Junta.

Després de l’absorció de Bankia, CaixaBank contempla 8.291 acomiadaments i el tancament de 1.534 oficines. És a dir, el 18% de la plantilla i el tancament del 27% de les sucursals. Es calcula que a Catalunya podria afectar a uns 750 treballadors. En relació a l’expedient de regulació d’ocupació del BBVA, comportaria 3.800 acomiadaments, que a Catalunya serien 1200, i el tancament de 375 oficines. L’acord de la Junta de Portaveus considera tèbia la resposta de la Ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, de mirar de minimitzar la pèrdua de llocs de treball i recorda que Bankia va ser nacionalitzada i va rebre 20.000 milions d’euros d’ajudes del FROB, dels quals l’Estat només ha recuperat 2.000 milions i que la fusió ha estat avalada pel Govern de l’estat espanyol.

Per la seva banda, l’associació de consumidors Facua ha alertat dels efectes nocius que té per als consumidors aquestes reestructuracions, que signifiquen tancaments d’oficines, més comissions i una pitjor atenció als usuaris. L’exclusió financera, provocada per la digitalització i pel tancament d’oficines on poder fer els tràmits, afecta especialment a les persones grans però també a molta població estrangera i col•lectius vulnerables. Una problemàtica sobre la qual l’Ajuntament de Terrassa s’ha posicionat ja diverses vegades atenent les peticions d’entitats veïnals i del Moviment per unes Pensions Dignes de Terrassa entre d’altres, sol•licitant a les entitats financeres que mantinguin la presència física a través d’oficines i la instal•lació de caixers.