L’Ajuntament reclama un ajut per executar un Pla de renaturalització de les rieres

L’Ajuntament vol redactar un Pla Estratègic per a la renaturalització i adaptació al canvi climàtic de les rieres de Terrassa. El projecte preveu actuar en el tram urbà de 4,1 kilòmetres de la riera del Palau i l’àrea urbana de 7 kilòmetres de la riera de les Arenes. I millorar les seves connexions amb l’entorn periurbà dels barris de Can Parellada i de Les Fonts. Tot en una infraestructura verda i blava multifuncional, a la confluència de les dues rieres al sud de la ciutat.

Per fer-ho, ha presentat una sol·licitud d’ajut al Ministerio de Transición Ecológica per valor de gairebé 3 milions 250 mil euros ( 3.249.623,76 ). L’Ajuntament vol que el projecte s’inclogui en el Plan de Recuperación, Transformación i Resiliencia vinculat als fons europeus, Next Generation. Aquesta és la tercera vegada que l’Ajuntament presenta una candidatura als fons, per a l’adaptació de les rieres a la realitat climàtica actual. En dues ocasions, el desembre del 2021 i el març del 2022, el projecte ha estat desestimat per la Fundación Biodiversidad. L’objectiu del Pla és el foment d’activitats que contribueixin a la renaturalització d’espais fluvials i mitigar els riscos d’inundació, incrementant l’estructura verda i la connectivitat dels espais verds i blaus.

El projecte preveu transformar les rieres en una autèntica infraestructura ecològica i de diversitat natural, i convertir-les en un gran corredor verd que travessi la ciutat de Nord a Sud. Un dels objectiu també és acabar amb l’efecte barrera de les rieres que fan amb els barris que les envolten. El nou espai recuperaria la connexió natural entre els espais biològics del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el Parc Natural de la Serra de Collserola. En sis mesos se sabrà la darrera resolució sobre la subvenció a la qual aspira Terrassa per a un conjunt d’actuacions que haurien d’estar enllestides abans d’acabar el 2025.