L’Ajuntament recorda a l’Agustín San José, deportat pels nazis

L’Ajuntament de Terrassa fa un nou pas en la recuperació de la memòria històrica. Aquest dijous ha estat una reunió amb Fausto San José, fill de l’Agustín San José, deportat al camp de concentració de Mathausen. L’alcalde, acompanyat per la regidora de Memòria Històrica Ona Martínez, ha descobert un llibre, “Retazos 1939-1945”, que va fer l’Agustín sobre els deportats al tristament famós camp de concentració

D’altra banda, a la reunió també s’ha parlat d’un llibre escrit per Fausto San José sobre les riuades de 1962. Un encàrrec del aleshores alcalde Josep Clapés. El passat 5 de maig, dia de les persones deportades i víctimes de Mauthausen, coincidint amb l’alliberament del 1945, Terrassa va homenatjar a seixanta nou terrassencs, resistents republicans i lluitadors antifeixistes, deportats als camps d’extermini entre més de 9 mil persones.

L’ofrena floral i l’homenatge, davant la Capella del Cementiri Vell, també va servir per impulsar el projecte Stolpersteine per instal·lar unes llambordes especials davant els domicilis dels terrassencs deportats, entre els quals hi ha l’Agustín San José, per restablir la seva dignitat en front el feixisme.