L’Ajuntament treballarà per garantir més participació ciutadana en la política municipal

L’Ajuntament de Terrassa modificarà abans no acabi el mandat el 2019 el Reglament Orgànic Municipal (ROM) per garantir una major participació ciutadana en els afers públics. Una proposta conjunta que TeC, ERC-MES, CUP i PDeCAT han fet arribar al ple de setembre però que no és seva, com així han exposat els seus portaveus, sinó que neix d’un document aprovat l’abril durant la celebració del segon Parlament Ciutadà de Terrassa.

El document vol facilitar els tràmits i fer més activa i efectiva la participació d’aquesta i d’altres entitats que representen la ciutadania en els consells d’administració i en la presa de decisions institucionals. A més, s’insta a reconèixer el Parlament Ciutadà com un instrument de participació ciutadana, legitimat per fer arribar propostes ciutadanes al govern, als grups polítics i al Ple Municipal.

El text ha prosperat amb els vots a favor de tots els partits, tot i que amb alguns desacords en el redactat que han generat debat.

Al ple també s’ha debatut la proposta del PDeCAT en què denuncia una presumpta falta d’imparcialitat del poder judicial, especialment per les repercussions que un posicionament així podria tenir en el ‘Procés català’. Segons el regidor Miquel Sàmper, filtracions recents com les converses entre jutges desqualificant actors rellevants del procés independentista, posen en dubte la imparcialitat judicial a l’Estat. Per aquest motiu, el PDeCAT insta al Ple del Consejo del Poder Judicial a retirar la confiança a Carlos Lesmes Serrano, president del Consejo General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem. A més, demanen que se li obri un expedient i insten al propi Lesmes que presenti la dimissió.

Tot i els vots en contra del PSC, PP i C’s, la proposta del PDeCAT ha prosperat en rebre el suport d’ERC-MES, CUP i de TeC.