L’Arxiu Tobella mostra una cinquantena de bromolis de Josep Garcia Argilaga

Josep Garcia Argilaga és considerat el primer fotoperiodista de Terrassa. Redactor i reporter gràfic de diversos mitjans locals i nacionals, feia servir la tècnica del bromoli, nascuda a finals del segle XIX i avui desapareguda. La major part del seu fons fotogràfic el conserva la família que en va cedir una part a l’Arxiu Tobella a mitjans dels vuitanta després de la mort de l’artista.

Ara, la sala n’exposa una cinquantena, bàsicament paisatges, retrats, figures humanes i elements de natura morta, en una mostra comissariada per Blanca Cubells, besnéta de Garcia Argilaga i difusora de la seva obra. La tècnica pigmentària del bromoli, entre la fotografia i el gravat, era molt complexa i minoritària.

Garcia Argilaga va anar més enllà del bromoli i va desenvolupar el bromoli transportat. Amb una premsa de cilindre que incorporava una manovella, podia fer còpies invertides de la mateixa imatge fent servir diverses tintes i colors.

L’exposició de bromolis de Josep Garcia Argilaga es pot veure a l’Arxiu Tobella fins l’11 de novembre, de dimarts a dissabte de dos quarts de set a dos quarts de nou del vespre.