L’Associació Alba diu que les persones usuàries acusen l’angoixa i la manca d’ingressos i repunten els casos nous

L’Associació ALBA és una entitat sense ànim que orienta i tracta les persones que tenen alguna addicció. En l’actualitat atenen una 60 d’usuaris, des del 13 als 70 anys, amb perfils molts diversos. Entre els joves, el consum d’alcohol i cànnabis i l’abús de les xarxes socials i les noves tecnologies o el joc online, són els problemes més freqüents. Entre els adults, alcohol, cànnabis i cocaïna i la ludopatia.

Les primeres activitats suspeses arran de la crisi del coronavirus van ser les que es realitzen amb infants i joves; després es van anul·lar totes les activats grupals i s’ha incrementat el seguiment dels usuaris per telèfon o videoconferències. Aquests professionals han detectat que l’angoixa per la situació i la manca d’ingressos estan passant factura a les persones que atenen.

La Unitat de Crisi és un dels serveis que ofereix l’entitat. Ingressen durant una setmana aquelles persones que s’han de desintoxicar i elaborar un pla de sortida. Les acollides es van aturar al principi per readaptar els protocols i assumir totes les mesures preventives, entre elles, la disminució de la ràtio. Entre aquestes places de la unitat també hi ha una per a persones derivades dels serveis socials municipals que necessiten deixar les drogues per poder accedir a altres recursos.

Un cop l’Ajuntament ha facilitat equips de protecció individual per a professionals i usuaris, s’han reprès les visites presencials. Ara es fan unes 15 setmanalment. La directora d’Alba avisa però, que han repuntat els nous casos. Aquestes persones que demanen atenció a Alba per primera vegada són les que han vist agreujats els seus problemes durant el confinament.