L’Ateneu Cooperatiu cap a la sobirania alimentària i la transició ecològica al Vallès Occidental

l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental (ACVOcc) va organitzar el passat dimarts 29 d’octubre a Ullastrell una taula d’intercanvi entre agents que aposten per l’agroecologia des de diferents vessants.
L’objectiu de la trobada entre les diferents iniciatives comarcals, que promouen l’agricultura sostenible i el consum responsable, era traçar algunes estratègies per impulsar la sobirania alimentària a la comarca i facilitin una transició ecològica en la producció, la distribució i el consum en el sector agroalimentari.

La forma de produir aliments, transportar-los i consumir-los es fonamenta en un model agroindustrial en un paisatge atapeït de polígons industrials i centres comercials. Així passa a la comarca del Vallès Occidental, especialment industrialitzada. És per això que des de diversos sectors es vol apostar per una transició cap a un model que es centri en l’agroecologia, el consum conscient i de proximitat.

Així doncs, la trobada va donar pas a un debat conjunt entre les assistentes per plantejar reptes i solucions, en temes com l’ocupació en el sector, o l’establiment de circuits econòmics agroecològics al Vallès, així com sobre si per fer-ho s’ha de posar el focus en els hàbits de les consumidores, i el rol clau que haurien de jugar les administracions públiques més properes vers la transició ecològica.