L’atur segueix pujant a Terrassa i arriba al nivell més alt dels últims anys, amb 17.227 desocupades

L’atur segueix pujant a Terrassa i assoleix ja el nivell més alt dels últims 5 anys. Durant el mes de gener el nombre de persones desocupades a la ciutat ha crescut en 262, un 1,5% més de les que ja hi havien a finals d’any. Així, els terrassencs aturats són ara un total de 17.227, fet que suposa una xifra rècord que no se superava des del juny del 2016.

Al municipi la taxa d’atur és ara del 15,11%. Això vol dir que gairebé un de cada 6 demandants d’ocupació es troba actualment sense feina. Aquest índex és 1,4 punts superior al del conjunt de la comarca, amb una taxa del 13,68%. Al Vallès Occidental la llista d’aturats també s’ha incrementat, en aquest cas en 915, i ja són gairebé 62.000 les persones desempleades. Respecte al mateix període de l’any passat la xifra ha augmentat pràcticament en un 25%.

Entre les poblacions vallesanes, les que registren una taxa d’atur més alta són Badia del Vallès, amb un 20,94%, Rellinars, amb un 19,48 i Ripollet, amb un 15,9%. Per contra, els municipis amb menys afectació són Ullastrell (9,87%), Sant Quirze (8,52%), Sant Cugat (8,31%) i Matadepera (5,78%), tots ells amb taxes inferiors al 10%. Durant el gener a Catalunya s’ha superat el llindar del mig milió de desocupats després d’una pujada del 2% respecte al mes anterior. En aquest cas, la gran majoria de nous aturats són treballadors que es dedicaven al sector dels serveis.

La Cecot demana canviar el marc laboral
La Cecot considera que les xifres d’atur registrat, afiliació i contractació del mes de gener són negatives i, en base al sondeig realitzat entre les empreses associades ja en el mes de novembre, considera que és una tendència que es mantindrà els propers mesos donada la inseguretat provocada per la situació sanitària i el fet que una part important d’empreses ja no disposen de recursos que els permeti reactivar la seva activitat. “Amb les mesures extraodinàries implementades pels Governs i la manca d’ajuts i suport directe a les empreses obligades a tancar, ja vam predir un increment de la destrucció d’ocupació però ara sabem que la dada és comparativament pitjor en anys anteriors”.

La Cecot insisteix “en la necessitat urgent que les mesures restrictives per evitar la propagació del virus han de compensar les empreses i autònoms amb ajuts directes i bonificacions més sostingudes en el temps” per tal de dotar de seguretat i certeses la presa de decisions que les empreses i autònoms han de realitzar per afrontar el nou exercici econòmic.

Des de la Cecot s’insisteix en la necessitat d’adequar el marc laboral a la realitat del país i en vincular les polítiques actives amb les polítiques passives, així com traspassar les competències d’aquestes a les comunitats autònomes per assolir objectius i aconseguir resultats vinculats al territori