L’Autcat veu com una millora el nou sistema de cotització dels autònoms

Amb l’inici del 2023 ha entrat en vigor el nou sistema de cotització dels autònoms. La principal novetat és que ara aquests treballadors pagaran més o menys quota a la Seguretat Social segons els beneficis que obtinguin.

Des de l’Organització d’Autònoms de Catalunya, l’Autcat, valoren aquest canvi com un pas endavant en la millora de les condicions dels autònoms, però creuen que encara queda molt camí a fer per aconseguir l’objectiu d’equiparar-se amb els treballadors assalariats.

La quantitat a abonar s’estableix ara en 15 trams diferents. La quota mínima són 230€ al mes, per als qui obtinguin fins a 670€ mensuals de benefici. La màxima, per als qui ingressin a partir de 6.000€ al mes, serà de 500€. Durant els pròxims dos anys ja hi ha planificada una variació d’aquestes quotes que rebaixarà les inferiors, passant a 200€ la més baixa, i apujarà les superiors, augmentant a 590€ la més alta.

Tot plegat s’ha de calcular prèviament: el treballador ha d’estimar quins seran els seus beneficis i assignar-se un tram o un altre. Si les previsions resulten errònies, es pot canviar de tram cada dos mesos.

Per la seva banda, els nous autònoms poden acollir-se a una tarifa plana de 80€ al mes durant el primer any d’activitat. Es podrà renovar per un segon any si els beneficis són inferiors al salari mínim interprofessional.

Autònoms 2Autònoms 1