L’ecodisseny centra la jornada sobre indústria tèxtil i sostenibilitat que organitza l’Intexter

Aquest divendres més de 400 empreses i professionals participen a la jornada ‘Indústria tèxtil i sostenibilitat’, que arriba a la cinquena edició. L’organitza l’Intexter de la UPC de forma telemàtica i aquest any té l’ecodisseny com a tema central.

Els tipus de fibra, el sistema de producció, amb més o menys aigua i energia, els productes químics que s’hi usen i la reciclabilitat determinen el grau de sostenibilitat d’una peça de roba.

La jornada s’inicia amb una sessió sobre l’evolució del texà i com aquest tipus de producte va incorporant processos cada cop més ecològics. També es tracta el repte del reciclatge del polièster. L’Intexter hi presenta mitja dotzena de projectes que lidera.

Un altre dels reptes del sector és el reciclatge mecànic o químic dels excedents de producció ja que la nova normativa no permet cremar-los. La substitució del polièster per un teixit més natural menys dependent del petroli no sembla ni fàcil ni imminent tot i que s’està buscant minimitzar l’impacte del procés de fabricació fent servir alcohols vegetals.

Al 2025 serà obligada a Catalunya la incorporació de la fracció tèxtil a les àrees de contenidors i al 2030 es regularà la informació ambiental a les etiquetes.