Roba

L’Ecofòrum’22 analitzarà els impactes ambientals del tèxtil

Dilluns, 28 de novembre, tindrà lloc l’Ecofòrum’22, al Vapor Universitari. La jornada d’aquest any tractarà els impactes ambientals del tèxtil, com un dels reptes per afrontar el canvi climàtic. La jornada matinal comptarà amb sis ponències i un debat posterior per tractar temes com l’ecodisseny; el Pacte per la Moda Circular de Catalunya, al qual Terrassa s’ha adherit; la gestió del residu tèxtil domèstic i de la roba en desús; el paper de la indústria catalana per liderar aquesta transició i el disseny sostenible. Aquesta edició de l’Ecofòrum’22 s’emmarca dins la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que se celebrarà del 19 al 27 de novembre de 2022, i que també està centrada en la gestió dels residus tèxtils.

El regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, recorda que, a Catalunya, l’avantprojecte de llei de residus estableix la prohibició d’incinerar aquests residus i, tant la normativa europea com l’estatal, marquen que l’1 de gener de 2025 la fracció de roba passarà a ser d’obligat compliment. 

L’Ecofòrum’ 22 s’iniciarà a les 9.45 h, i comptarà amb ponents com Enric Carrera, director de l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa, Anna Ribera, coordinadora general de l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE) d’Espanya, Clara Mallart, tècnic de l’àrea d’economia circular de l’Agrupació catalana del tèxtil i de la moda (MODACC) o la dissenyadora catalana Míriam Ponsa.

Terrassa compta amb contenidors de recollida de roba des de l’any 2012, que gestiona Eco Inserció, una associació que treballa per a la integració social, el desenvolupament personal i la sostenibilitat.  Actualment, hi ha 94 contenidors a la ciutat, amb una ràtio d’un per cada 2.150 habitants.  L’any 2019 es va recollir a Terrassa 661 tones, el 2020, 650, i l’any passat, 676 tones.