L’enderroc de la Casa del Poble no resol el litigi amb Esquerra per la propietat

El Ministeri de Treball i Assumptes Socials acaba l’enderroc de l’antiga Casa del Poble, titularitat d’Esquerra Republicana fins a la seva expropiació per part de l’Estat en acabar la guerra el 1939. El Ministeri ha dut a terme aquesta actuació sense cap projecte previst per al solar i només adequarà la superfície per raons de salubritat.

En l’actualitat Esquerra Republicana ha recorregut a l’Audiència Provincial després d’una primera sentència negativa per la via penal, per recuperar la titularitat de la finca del carrer Cremat. Els Republicans reclamen la propietat de facto dels últims 30 anys després que l’Estat al•legués manca de recursos per al compliment de la Llei del retorn del patrimoni polític.

Esquerra va ocupar la Casa del Poble el 1976 després que l’alcalde Domènec Jofresa en reconegués amb l’entrega de claus, la legítima propietat als Republicans. Aquesta precarietat va impedir adequar la Casa del Poble que el 2001 es va haver d’abandonar pel seu estat de ruina.

Esquerra Republicana està pendent del retorn de fins a 1083 propietats incautades per la Dictadura a tot Catalunya. D’aquestes només unes 80 encara existeixen i poden ser retornades, per a la resta l’Estat hauria de pagar indemnitzacions.