L’enginyer Josep Maria Serena, nou president de la Comissió d’Energia de la Cecot

A principis d’abril, l’enginyer industrial Josep Maria Serena va assumir el càrrec de president de la Comissió d’Energia de la patronal Cecot prenent el relleu de Josep Rull, qui va posar el càrrec a disposició de la Cecot per tal de concórrer a les eleccions catalanes de maig. Josep Maria Serena assumeix la presidència de la Comissió d’Energia amb una extensa experiència en el camp de l’energia i el medi ambient.

Serena marca una presidència col·legiada per poder abastar les necessitats empresarials, “especialment les relacionades amb la petita i mitjana empresa, per ajudar-les a resoldre els seus problemes de sostenibilitat i energia”. En segon lloc, té l’objectiu de situar la Cecot com a organisme de referència per a la petita i mitjana empresa davant dels òrgans que elaboren lleis i plans, assegurant que aquests òrgans realitzin una consulta a la Comissió de la Cecot prèvia a l’elaboració de qualsevol normativa. I, finalment, vol convertir la Comissió d’Energia en un espai de reflexió sobre energia i sostenibilitat a Catalunya.

“També estem abordant la qüestió de l’aigua, un dels reptes que afrontarem en els pròxims anys, i estem fent avanços en economia circular, especialment en la recuperació del fibrociment de teulades, baixants i dipòsits arreu de Catalunya”, ha subratllat el nou president.

Serena ha destacat que “des del punt de vista del servei als nostres associats, estem treballant en tres àrees clau. En primer lloc, estem compromesos a conèixer a fons les legislacions i els plans que poden afectar els socis de la patronal. En segon lloc, estem representant els interessos de la petita i mitjana empresa davant dels organismes pertinents, assegurant-nos que les seves necessitats siguin escoltades. I finalment, estem facilitant la transferència de coneixement i la informació rellevant per a tots els membres, amb l’ajuda de l’OTEC”.

Doctor enginyer industrial, amb un màster en gestió ambiental, Serena va iniciar la seva trajectòria muntant una entitat col·laboradora del Ministeri d’Indústria des de l’Escola d’Enginyers Industrials de Barcelona, on també va exercir com a professor. Posteriorment, va ocupar el càrrec de cap de servei de control ambiental de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i va assumir la resta de serveis. L’any 1993 va fundar la seva pròpia empresa dedicada a l’àmbit ambiental i energètic, i en els darrers anys ha estat president del Consejo de Seguridad Nuclear de España. Actualment Serena és president i conseller delegat d’AUMA Consultors en medi ambient i energia, SL. També ha ocupat el lloc de president de la Comissió de Medi Ambient del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya; ha estat membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible; consultor per al Global Environment Facility (GEF) i també per a l’Institut Nacional per a la Seguretat i Salut Ocupacional (agència federal dels Estats Units), així com consultor del programa de la Unió Europea CETREGIO (Col·laboració entre regions europees i xineses).