Les ambulàncies, en vaga indefinida per l’empitjorament de les condicions laborals

Els treballadors del transport sanitari de Catalunya estan en vaga indefinida. Els sindicats CCOO, UGT, USOC i SINDI.CAT l’han convocat per dues raons bàsiques.

La primera, la reivindicació històrica d’equiparar les condicions laborals i salarials dels treballadors de les ambulàncies de l’empresa pública SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques, SA) i els que estan subcontractats per empreses privades. I la segona, una retallada de sou retroactiva que ha acabat amb la paciència dels treballadors.

Uns 5.000 professionals estan cridats a secundar aquesta mobilització però els serveis mínims decretats són, segons els sindicats, excessius: el 85% del total de l’activitat i s’han incrementat les casuístiques incloent-hi les altes hospitalàries d’urgències. Així, només el 15% dels treballadors pot fer vaga, diu Asensio. Afegeix que malgrat tot el seguiment ha estat del 70%.

Ni l’administració ni la patronal han mogut fitxa des del divendres, les negociacions estan encallades i els sindicats no hi veuen una solució a curt termini.

Asensio explica que les retallades van significar menys personal i menys hores de servei i un envelliment de la plantilla. Però la reducció de costos va comportar també el tancament d’ambulatoris i l’especialització de molts centres. Tot això ara se supleix amb transport. Per tant, diu, el servei està col·lapsat constantment.