Les clíniques dentals s’adapten a la nova realitat provocada per la Covid-19

Les clíniques dentals s’estan adaptant a la nova realitat per poder remprendre o continuar la seva activitat habitual i garantir la seguretat dels seus pacients. En aquest sentit, el Centre Dental Les Escoles, una de les poques clíniques que ha pogut mantenir obert durant la crisi sanitària, ha dissenyat un protocol d’actuació i desinfecció eficient contra la Covid-19 que evita el contagi. Tot i així, els usuaris han d’assumir que, a partir d’ara, anar al dentista no serà el mateix.

Des del passat 14 de març, són moltes les clíniques dentals que s’han vist obligades a tancar per no poder garantir la seguretat dels seus pacients al no disposar de material de protecció, instal·lacions adequades ni productes de desinfecció. Ara, la majoria està buscant fórmules per recuperar l’activitat. 

La Dra. Rosa Mari Ros, directora del Centre Dental Les Escoles, ha elaborat un decàleg amb els punts més destacats sobre com serà la tornada al dentista d’usuaris i professionals:

  • Cribatge telefònic. Uns dies abans de la visita, el pacient rebrà una trucada telefònica en la que se li preguntarà si en els 14 dies previs ha tingut febre, constipat, tos seca, dificultats respiratòries, dolor muscular o mal de cap; ha estat en contacte amb persones amb símptomes semblants o amb algú que hagi donat positiu en Covid-19.
  • Protecció del pacient a la seva arribada. A l’entrar al centre, el pacient haurà de netejar-se les sabates fregant-les sobre una catifa mullada amb àcid hipoclorós i se li donaran uns peücs de plàstic, se li prendrà la temperatura amb un termòmetre per infrarojos, se li aplicarà gel desinfectant a les mans i se’l vestirà amb mascareta i casquet. Finalment, abans d’entrar al box, hauran de rentar-se les mans amb aigua i sabó i, posteriorment, els auxiliars hauran de desinfectar tots els objectes i superfícies amb els que el pacient hagi tingut contacte. 
  • Acompanyament de pacients. És aconsellable que les persones acudeixin a les clíniques dentals soles a no ser que sigui estrictament necessari. L’acompanyant haurà de seguir el mateix protocol de desinfecció i protecció que el pacient i no podrà entrar al box si no és per un motiu excepcional. 
  • Protecció dels professionals. L’equip de professionals  portarà una equipació de bata EPI, pantalles protectores o mascaretes, casquets de roba, guants, etc. i aquest material haurà de renovar-se entre pacient i pacient.ç
  • Prevenció. Abans d’iniciar el tractament, el pacient glopejarà amb un colutori amb preparació clínica d’aigua oxigenada rebaixada a l’1%, la qual cosa disminuirà la potencial càrrega viral. 
  • Adaptació de protocols en els tractaments. Les radiografies intraorals es substituiran sempre que sigui possible per ortopantomografies (radiografia panoràmica dental) o TAC’s, que evitaran un increment de la secreció de saliva, un fluid potencial de contagi. S’intentarà evitar la utilització d’instrumental rotatori per disminuir la producció d’aerosols i quan no es pugui evitar, s’aplicarà al pacient un dic de goma ja que aquest redueix les possibilitats de contagi en un 70%. •
  •  Desinfecció constant. 
  • Reordenació de les agendes, l’espai i l’equip. El pacient haurà de ser més flexible a l’hora de concertar la visita i és que les clíniques dentals hauran de reduir la seva capacitat de feina perquè no es podran utilitzar tots els box alhora ni tampoc tots els professionals podran estar presents a les instal·lacions al mateix temps. L’ús dels gabinets haurà de ser rotatori i s’hauran de deixar descansar després de cada tractament, ja que la Covid-19 sobreviu al voltant de 3h. en ambients carregats amb aerosols sempre que la clínica no vaporitzi amb àcid hipoclorós.
  • Pagament amb targeta. 

 Aquests són alguns dels canvis que la nova realitat provocada per la Covid-19 comportarà en les clíniques dentals, però que són claus per poder garantir la seguretat dels pacients i del personal. 

 Des del passat dia 16 de març, data en la que el Centre Dental Les Escoles va iniciar el servei d’atenció odontològica urgent, ha atès a més de mil persones, 880 de manera presencial a la clínica.