Les escoles concertades presenten al·legacions al nou decret d’admissió de la Generalitat

Associacions de famílies, fundacions i, fins i tot direccions dels centres concertats, recullen signatures dels pares i mares aquests dies i estan presentant al•legacions al nou Decret per regular l’oferta educativa i el procediment d’admissió d’alumnat a les escoles de Catalunya que prepara la Generalitat.

El text informatiu que han rebut les famílies diu que el decret està redactat en uns termes “molt restrictius” per a l’escola concertada. Alerten que el departament vol decidir “de forma unilateral” les línies que aquests centres oferiran abans de la preinscripció, limitant la capacitat per triar escola per part de les famílies (fins ara, aquests centres planificaven el nombre de places i demanaven el concert en funció d’això).

L’escola concertada critica també que les exigències no asseguren més i millor finançament. La preinscripció comença el 23 març i està pendent d’aquests canvis.

L’Escola Pia no és un cas aïllat a Terrassa, gairebé tots els centres concertats de la ciutat i de tot Catalunya han fet o estan fent el mateix.

El decret pretén garantir la distribució més equitativa de l’alumnat entre la pública i la concertada i entronca amb el Pacte Contra la Segregació Escolar impulsat pel Síndic de Greuges de Catalunya. El conseller d’Educacio, Josep Bargalló ha fet declaracions avisant que el nou decret tirarà endavant tot i les crítiques perquè recull gairebé literalment l’esperit d’aquell pacte que van signar fa més d’un any el departament, els municipis de més de 10.000 habitants i també les patronals de la concertada.

Per la seva part, la presidenta de la Federació de mares i pares d’alumnes de Catalunya ( FAPAC ), Belén Tascón, afirma que estan analitzant encara el decret per presentar o no al•legacions. Tascón diu que el decret només parla de tancar grups per qüestions demogràfiques a l’escola pública (no ho diu explícitament de la concertada). La FAPAC no va signar el pacte contra la segregació perquè creia que reforçava l’escola concertada. Aquest decret, segons Tascón, tampoc posa en perill “els seus privilegis”.