El nombre de famílies ateses a Serveis Socials del Vallès Occidental s’ha doblat per l’impacte de la Covid-19

Durant el mes de maig els Serveis Socials de la comarca han atès 4.490 famílies, doblant el nombre  del mes de gener de 2020, abans de la pandèmia. També s’ha doblat les unitats familiars que han necessitat un ajut d’urgència social, sobretot per a alimentació. Aquestes dades s’han donat a conèixer aquest dilluns en el Plenari de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials. Durant la reunió s’han compartit les mesures del Pla de Xoc endegat pel Consell Comarcal i s’ha fet balanç de les accions realitzades durant la situació de crisi sanitària provocada per la Covid-19.

Al mes de maig s’han compatibilitzat 4.490 atencions, la majoria telefòniques per la situació de confinament (4.426) i amb 534 presencials. Pel que fa als ajuts d’urgència social, han incrementat dels  297 del mes de gener als 595 del mes de maig. 

Reforç de l’atenció social durant l’estiu

Entre accions que s’ha posat en marxa des de l’ens comarcal destaquen actuacions com una compra de reforç de la distribució de lots de suport social als municipis amb productes d’higiene i neteja, i incloent-hi mascaretes. També l’inici del projecte de reaprofitament alimentari a Mercavallès per tal d’evitar el malbaratament i fer possible la distribució de producte fresc, com és la fruita i verdura, als col·lectius més vulnerables. També s’ha engegat el suport i informació a la ciutadania en l’assessorament per a les sol·licituds de l’Ingrés Mínim Vital, des de la línia gratuïta 900 29 35 34 i des dels Serveis Socials bàsics.

De fet, durant l’estiu es mantindrà la línia d’informació i acompanyament emocional a la ciutadania per la Covid-19 (900 29 35 34) i els Grups d’Ajuda Mútua al dol sense comiat, per poder reforçar  el suport a la ciutadania que es fa des dels equips de Serveis Socials. Així mateix s’intensificarà el seguiment a col·lectius vulnerables de l’Àrea Bàsica per part dels Serveis Socials, amb el disseny de la intervenció telemàtica.

També aquest estiu es farà una rotació del personal de l’EAIA durant els mesos de vacances per tal de garantir l’atenció a la infància i l’adolescència en el context post Covid-19, ja  que  s’estan fent visibles situacions moltes vegades amagades durant el confinament. Així mateix s’ha reorientat el suport d’intervenció dels educadors i educadores de l’EAIA per fer un acompanyament més intensiu, amb les noves tecnologies i en espais públics, mentre no es pugui accedir als domicilis. També s’està restablint i reorganitzant el règim de visites dels 426 infants tutelats de la comarca.

Des del Consell Comarcal s’ha establert una partida de 3.000€ del Servei d’integració familiar en família extensa (SIFE) per sufragar casals d’estiu i colònies per als infants acollits en família extensa, especialment per tal que les persones acollidores més grans puguin descansar després del confinament i puguin continuar assumint aquests acolliments. També s’ha col·laborat amb la UAB amb una aportació de 3.000 euros per poder fer possible oferir casals d’estiu innovadors per a infants en situació de vulnerabilitat.