‘Les heroiques de Terrassa’ tornen a defensar la vila 460 anys després

Fa gairebé 500 anys les dones de Terrassa es van convertir en heroïnes que van salvar la vila del pillatge d’un grup de bandolers. Aquest fet és el que ha recordat la recreació històrica de ‘Les Heroiques Dones de Terrassa’, organitzada pels Bandolers de Terrassa i que ha servit per celebrar el seu tercer aniversari. El 20 de juliol de 1558 els homes de la vila, d’aleshores només 2.000 habitants, van anar en defensa de Barcelona, amenaçada per pirates turcs. Aprofitant-ho, un grup de bandolers es van acostar a Terrassa. Van ser els que hi quedaven, sacerdots, gent gran, nens i, sobretot, dones, els que van haver de resistir l’escomesa bandolera amb llances, forques, bastons i eines del camp. Tancant els portals i defensant les muralles la resistència de les dones terrassenques va aconseguir salvaguardar la població.

Aquest fet històric, que consta en el dietari de la Diputació i que es guarda a l’arxiu de la Corona d’Aragó, és el que s’ha reconstruït, en un ambient festiu a la Plaça Vella, en el que també hi han participat Amunt i Crits, l’Asociación de Amigos Santa Cruz de Canjáyar, el Centro Aragonés i Treure Ball.

La jornada ha acabat amb una actuació musical amb cançons de taverna tradicionals catalanes i degustació de productes típics catalans.