Les millors fotografies d’Eugeni Forcano a la FACT

Un dels grans mestres de la fotografia catalana del segle XX ocupa a partir d’aquest dijous les sales 3 i 4 de la Factoria Cultural de Terrassa. Una selecció de 80 fotografies d’Eugeni Forcano. «Des dels orígens» fa una repàs a la trajectòria d’aquest fotògraf professional amb imatges icòniques com Mirada insondable o Fantasmagoria que s’alternen amb instantànies fins ara inèdites com les quatre primeres fotografies que va fer al seu Canet de Mar natal.

Les fotografies que ara es poden veure pertanyen a l’arxiu de l’autor a partir d’una selecció que ha fet el seu equip més íntim. En el seu treball s’hi troba una barreja de denúncia social, tendresa i compassió tot amanit amb un cert vitalisme i sentit de l’humor. Aficionat a la fotografia des de ben petit la seva carrera professional ve marcada pel setmanari Destino des d’on va passar a d’altres editorials com Seix Barral Publicitat, Editorial Aymà o la Revista Don.

El 1964, amb Destino va publicar els llibres Barcelona, amb 500 fotografies i textos de Carles Soldevila i el 1969 Festa Major acompanyat per la ploma de Josep Maria Espinàs. Després de col·laborar amb diversos projectes a París, Barcelona i Madrid va fer un emotiu reportatge a Josep Pla amb motiu del seu 70è aniversari.

A Pla també li va il·lustrar el seu article Passeig per Banyoles en dia de mercat. La seva brillant trajectòria ha estat premiada amb nombrosos reconeixements com el Ciutat de Barcelona del 1963 i 1976 o la Creu de Sant Jordi del 2012 i el Nacional de Fotografia del Ministerio de Cultura del mateix any.

La Mirada InsondableAutoretrato 1970