Les modificacions a la zona tarifària de transport no afectaran Terrassa

El mapa tarifari del transport públic té molts números de canviar l’any que ve. L’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Departament de Territori estudien implementar un tipus de ‘tarifa plana’ per a 18 municipis dels voltants de Barcelona. Això significa que aquests municipis, que fins ara estaven a la zona 2, per anar a la zona 1 només hauran de pagar una zona, i no dues, com fins ara. Per tant, els títols de transport, com la T-10 i la T-Mes, passaran a costar la meitat. Aquesta mesura pretén facilitar la mobilitat del que s’anomena ‘la ciutat metropolitana’. Part del cost  es pretén finançar amb una repercussió en l’IBI d’aquests municipis. Del Vallès Occidental, hi trobem Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Ripollet i Sant Cugat del Vallès.

Tot plegat s’hauria d’aprovar en la propera reunió de l’AMB, el 16 d’octubre. Tot i així ja s’han aixecat algunes veus crítiques: els municipis que se n’han quedat fora, ho consideren un greuge comparatiu i alguns es pregunten si, per exemple, per anar de Terrassa a Sant Cugat a partir de l’1 de gener s’haurà de pagar més. Segons el Departament de Territori, no. Es pagarà el mateix. Aquesta possible confusió és la que demana l’Ajuntament de Terrassa que s’aclareixi. El consistori, així mateix, exigeix a la Generalitat la implantació de la T-Mobilitat, el nou sistema de transport que acumula retards des del 2016. Aquest títol hauria de permetre calcular el preu en funció de les rutines de transport de cada usuari, dels quilòmetres recorreguts i de la freqüència amb la que s’utilitzi el transport públic.

CUP, PP i ERC-MES demanen millores
La CUP també ha vist amb preocupació aquests canvis en la zona tarifària i el fet que Terrassa pugués estar a tres zones de distància de Sant Cugat, fet que el Departament ha desmentit. Els cupaires coincideixen amb l’equip de govern en demanar la posada en marxa de la T-Mobilitat o, en tot cas, una integració de Terrassa a la zona 2.

 

El PP, per la seva banda, també exigeix que Terrassa passi a formar part de la zona 2, una petició històrica de la ciutat i que compta amb unanimitat. En un comunicat, els populars lamenten que “l’alcalde no adopti mesures en aquest sentit” i han demanat als partits independentistes que “treballin per als problemes reals dels ciutadans”.

Des del grup municipal d’ERC-MES Terrassa i Jovent Republicà de Terrassa es vol iniciar una acció decidida per fer escoltar les reivindicacions terrassenques davant l’anunci d’un canvi en la zonificació de la línia de Ferrocarrils Generals de Catalunya al Vallès. El portaveu d’ERC-MES a l’Ajuntament de Terrassa, Isaac Albert, recorda que des de la nostra ciutat s’han engegat campanyes ciutadanes i s’han aprovat nombrosos acords plenaris per requerir una rebaixa de la zona 3 a la zona 2, “un greuge respecte a la zonificació de Sabadell que acaba repercutint a la butxaca de la ciutadania i a tota l’economia terrassenca”. Si s’executa finalment aquesta modificació per aquestes 18 poblacions com a solució provisional no s’entén, segons Albert, que es s’oblidi Terrassa: “No es tracta que alguns paguin menys, o un tracte de favor a Terrassa, sinó que el preu del transport sigui just i assequible per tothom i corregir un desajust històric. Terrassa ha d’estar a la Zona 2″.

Des d’ERC-MES Terrassa s’aposta per un model que promogui el transport públic i on no es discrimini la nostra ciutat: “L’ampliació de la línia del Vallès ha suposat un increment de passatgers fonamentalment provinents de Terrassa. Gent que aposta pel transport sostenible i que ara es poden sentir discriminats al no ser escoltats”.

Per aquest motiu des d’Esquerra Terrassa s’aposta per demanar que l’Ajuntament impulsi una mobilització transversal amb la participació de sindicats, agents econòmics, partits i ciutadania per denunciar el greuge contra la nostra ciutat.

En aquest sentit, Isaac Albert, insta a l’alcalde i al govern municipal “a posar-se les piles i no deixar aquest tema més com una batussa entre administracions”. Segons Isaac Albert: «Ja n’hi ha prou de no fer res i només queixar-nos quan les coses ja estan fetes. Cal transmetre clarament que tota la ciutat necessita una zonificació justa. Si hem d’esperar la T-mobilitat, fem-ho des de la zona 2. La resta, seran solucions parcials que només empitjoren la situació”.

El PSC impulsarà un acord de junta de portaveus perquè la ciutat sigui inclosa en la zona tarifària 2
El Grup Socialista a l’Ajuntament de Terrassa portarà a la Junta de Portaveus d’aquest mes una proposta per demanar que la Generalitat de Catalunya situï Terrassa en la zona tarifària 2 del transport públic. Així, tornarà a plantejar una proposta que insta la Generalitat a situar Terrassa en la zona tarifaria 2 o aplicar les mesures necessàries per “pal·liar el greuge que pateix avui el nostre municipi”, mentre no s’implementa la T-Mobilitat.

Per als socialistes, Terrassa s’ha vist perjudicada per l’actual sistema tarifari des de fa anys i veuen com una demanda justa passar a la zona tarifària 2, ja que aquest canvi “suposaria un benefici per la mobilitat, però també per l’economia i la cohesió social del territori”. És per això que des del PSC demanen a la resta de forces polítiques presents al Consistori que se sumin a l’acord. Algunes d’elles ja s’han manifestat públicament en la mateixa línia de situar Terrassa a la segona corona, com el portaveu del PP o el portaveu d’ERC a la ciutat. Esperen que aquesta vegada Terrassa no sigui menystinguda pel govern català i la petició històrica de passar a la zona 2 de l’ATM sigui “per fi, atesa”.

TeC considera inadmissible que Terrassa continuï a la zona 3
Terrassa en Comú ha manifestat el que considera un “enorme greuge que patim i que és de consens corregir”. “És inadmissible que Terrassa encara segueixi a la zona tarifària 3”. La formació hi veu “un greuge històric en comparació amb els municipis propers per a la nostra ciutat; una estafa per milers de terrassenques que cada dia fan ús del transport públic”.

Mes enllà de les zones tarifàries, des de TeC es considera “un absolut despropòsit que lluny d’incentivar l’ús del transport públic, castiga als terrassencs que ho fan, més encara des de la implementació de la Línia del Vallès, que els horaris nocturns dels trens que comuniquen Terrassa i Barcelona estiguin igual que als anys 60 diu, i molt, del poc que s’ha avançat en matèria de confiança i aposta pel transport públic al nostre país per part dels nostres governants”. Recorden que la mobilitat és un dret i “no la podem relegar al transport privat contaminant”. La sostenibilitat i la salut de la regió metropolitana dependrà d’això, alerten.

Des de Terrassa en Comú consideren que el govern municipal de l’Ajuntament de Terrassa no s’ha preocupat gens d’aquest tema. I si ho ha fet, diuen, “no ens ho ha explicat, per la qual cosa estem igual o pitjor”. Des de Terrassa en Comú exigeixen a l’equip de govern de l’Ajuntament de Terrassa la petició d’una reunió urgent amb la Generalitat i l’Autoritat Metropolitana de Barcelona per demanar explicacions per la no inclusió de Terrassa a la zona 2, mentre no entri en funcionament T-Mobilitat.